Memorandum Münsterland – Oost-Nederland

Het Memorandum Oost-Nederland-Münsterland heeft als doel om de grensoverschrijdende samenwerking te versterken en de barrièrewerking van de landsgrenzen af te bouwen. De politieke vertegenwoordigers van de volgende partners hebben hiertoe op 14 december 2018 het “Memorandum Oost-Nederland-Münsterland” ondertekend: de provincies Overijssel en Gelderland, de regio’s Achterhoek en Twente, de Kreise Borken, Coesfeld, Steinfurt en Warendorf, de Stadt Münster en de Bezirksregierung Münster als medeondertekenaar.

In december 2022 is het INTERREG-project “Cross Border Coordination Oost-Nederland-Münsterland (Croco)”, dat in het kader van het Memorandum werd uitgevoerd, afgerond. In de projectperiode werden 20 grensoverschrijdende maatregelen op vier onderwerpen uitgevoerd. Het coördinatiepunt bij de EUREGIO heeft in het project de maatregelen centraal aangestuurd en de zogenaamde trekkers hebben deze decentraal uitgevoerd. Met behulp van de maatregelen werden de deelregio’s en thema’s samengebracht en zijn bestaande netwerken in stand gehouden en uitgebreid.

De partners van het Memorandum hebben op 27 januari 2023 in Winterswijk een document ondertekend, waarmee de samenwerking in de toekomst zal worden voortgezet. Daarin wordt de samenwerking bekrachtigd op de onderwerpen “onderwijs”, “grensoverschrijdende mobiliteit”, “economische ontwikkeling” en “grensoverschrijdende gezondheidszorg”.

Meer informatie over het Memorandum Oost-Nederland – Münsterland kunt u vinden in onze brochure en onze nieuwsberichten op deze pagina.

Downloads

Masterplan Fietscorridor Zwolle-Enschede-Münster Download
Fietsmobiliteit in Oost-Nederland - Münsterland Download
EUREGIO_-_Deelnemer_Memorandum_Münsterland_-_Oost-Nederland_181214_1
EUREGIO_-_Ondertekenaar_deelnemer_Memorandum_Münsterland_-_Oost-Nederland_181214_2

Team

dr. Gerd Reuter - Hoofd politiek / Memorandum Münsterland – Oost-Nederland
Tom Voortman - Coördinatie GPRW