Home>In de praktijk>EuregioRail: Samen voor betere mobiliteit

EuregioRail: Samen voor betere mobiliteit

Snel, comfortabel en duurzaam per trein de grens over: dat is het doel van de EUREGIO, provincie Overijssel en Zweckverband Nahverkehr Westfalen-Lippe in het project EuregioRail.

De EUREGIO ligt in het midden van Europa en verbindt de gemeenten, provincies en steden in een deel van Overijssel en Noordrijn-Westfalen. Goede bereikbaarheid speelt een belangrijke rol voor de economische ontwikkeling in de netwerken tussen Zwolle, Twente, Münster en Dortmund: Twee derde van de reizigers van Münster naar Enschede stapt over in Enschede op Nederlandse treinen. Nadeel is dat voor al deze reizigers, zoals forenzen, families, studenten en toeristen de grens tussen Nederland en Duitsland nog echt voelbaar is: op het station van Enschede moeten alle reizigers overstappen en het juiste kaartje bemachtigen voor hun verdere reis. Dit past niet meer bij deze tijd: Om voor gebruikers een echt alternatief voor de auto te creëren, moet de trein snel, comfortabel en goed bereikbaar zijn.

Daarom maakt de EUREGIO zich samen met de provincie Overijssel en het Zweckverband Nahverkehr Westfalen-Lippe (NWL) sterk voor de aanleg van een doorgaande treinverbinding tussen Münster en Zwolle – onder de naam EuregioRail.

Werk mee aan onze ambitie en meld je nu aan voor (één van) de verdiepingssessies in het kader van het ruimtelijk-economisch profiel voor de corridor Zwolle-Twente-Münster! De officiele uitnodiging vindt u onder downloads.

EUREGIORail FeitenFoto_Treinverbinding_Enschede_Muenster

Snel, comfortabel en duurzaam reizen met EuregioRail

Om dit te bereiken zet het EuregioRail-project in op: elektrificatie van het spoor van Münster naar Enschede, zodat hierin de toekomst elektrische treinen kunnen rijden, die sneller en stiller zijn en minder uitstoot veroorzaken. Op het Nederlandse traject tussen Zwolle en Enschede maken extra sporen een hogere frequentie, oftewel meer treinen per dag, mogelijk. En op het station van Enschede worden de sporen verbonden, zodat een overstap niet meer nodig is. Aan Duitse zijde wordt ook de frequentie van treinen verhoogd en de reistijd verkort, zowel richting Münster als Dortmund. Hiervoor is eveneens uitbreiding van de sporen noodzakelijk. Ten slotte wordt ook ingezet op het gebruik van batterijtreinen voor het traject Enschede-Dortmund en het doortrekken van deze verbinding naar Hengelo.

Het resultaat: kortere reistijden, meer comfort en positieve effecten op het milieu. Vanaf 2028 gaan passagiers hiervan profiteren. Het spoor wordt hiermee een reëel alternatief voor de automobilist.

EUREGIORail Cijfers

Wat is de betekenis van EuregioRail buiten de regio?

De EUREGIO heeft op dit moment vier internationale treinverbindingen. Met EuregioRail worden de bestaande verbindingen in het grensgebied verbeterd én worden ook regio’s beter met elkaar verbonden door slimme, nieuwe aansluitingen. Aan de Duitse zijde is het project geïntegreerd in de plannen voor de Münsterland S-Bahn en Deutschland-Takt en aan Nederlandse zijde levert EuregioRail een bijdrage aan de doelstellingen van het Toekomstbeeld OV 2040. EuregioRail heeft bovendien een Europese dimensie: Het project verbindt de regio’s Amsterdam, Münsterland, Twente en Zwolle met de North Sea-Baltic Corridor van de trans-Europese netwerken (TEN-T).

EuregioRail zet zich daarom in voor het verbinden van regio’s, het overbruggen van nationale grenzen en een betere samenwerking tussen Nederlandse en Duitse instellingen voor duurzame grensoverschrijdende verkeersverbindingen.

Foto_Station_Enschede

Het project EuregioRail is onderdeel van het INTERREG-programma Duitsland-Nederland en wordt ondersteund door de Europese Unie, de provincie Overijssel, Nahverkehr Westfalen Lippe (NWL) en het Ministerium für Wirtschaft, Innovation, Digitalisierung und Energie (MWIDE) van Noordrijn-Westfalen. Andere medefinanciers zijn Gemeente Enschede, Kreis Coesfeld, Kreis Steinfurt, Kreis Borken, Regio Achterhoek, Regio Twente, Regio Zwolle, Stadt Münster, Stadt Osnabrück, gemeente Hengelo en gemeente Almelo.

Grensoverschrijdende spoorprojecten in de EUREGIO

Google Maps

Door de kaart te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van Google.
Meer informatie

Kaart laden

Downloads

Strategisch omgevingsmanagement Download
Ambitiedocument 2.0 Download
Factsheet - EuregioRail Download
Lobbyfolder EuregioRail Download
Uitvoeringsagenda EuregioRail Download
Blijf op de hoogte en meld u aan voor de EuregioRail-nieuwsbrief
Nu inschrijven
Bekijk actuele nieuwsbrief

Team

Dinand de Jong - Adjunct directeur-bestuurder/ Hoofd strategie
Tjeu Semmekrot - Mobiliteit en bereikbaarheid / EUREGIO Youth