Grenzeloze Toeristische Innovatie (GTI 2)

De Duitse markt net aan de andere kant van de grens biedt volop kansen voor toeristische bedrijven uit Oost-Nederland. Om dit potentieel te benutten, ondersteunde de EUREGIO in nauwe samenwerking met de Regionale Bureaus van Toerisme in Gelderland en Overijssel meer dan 130 midden- en kleinbedrijven in het kader van het EU-INTERREG project ‘Grenzeloze Toeristische Innovatie 2 (GTI2)’ dat in 2023 na drieënhalf jaar looptijd is geëindigd.

Het doel van het project was het uitbouwen van grensoverschrijdende samenwerkingen, de regio’s in Overijssel en Gelderland promoten als ‘das andere Holland’ in de aangrenzende deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen, nieuwe producten ontwikkelen en ondernemers ondersteunen bij Duitstalige marktbewerking. Toeristische bedrijven en organisaties in het projectgebied ontvingen inhoudelijke en financiële ondersteuning voor het bereiken en ontvangen van bezoekers uit het betreffende buurland. In samenwerking met de regionale projectpartners Achterhoek Toerisme, Bureau Toerisme, Toerisme Veluwe, Arnhem Nijmegen en Marketing Oost is in 3,5 jaar een programma doorgevoerd dat bestond uit het verkrijgen en delen van kennis en data over de toeristische buurlandmarkt, verbeteren van het toeristisch aanbod voor bezoekers uit het buurland en het uitvoeren van promotiecampagnes. Er werd veel samengewerkt met influencers die werden uitgenodigd zelf te ervaren hoe leuk een dagje uit en vakantie in het Duits-Nederlandse grensgebied is. De middelen werden vooral ingezet in afwijkende vakantieperiodes en feestdagen die wel in Duitsland bestaan, maar niet in Nederland.

De twee coronajaren hebben uiteraard grote invloed gehad op het project en het grensoverschrijdende toeristisch bezoek naar elkaars buurland. Als gevolg van de coronamaatregelen kreeg de gehele reisbranche te maken met een sterke daling van internationale bezoekers. Gelukkig was er een duidelijk herstel vanaf 2022: zowel het aantal Duitse gasten als het aantal overnachtingen kwam weer nagenoeg op het niveau van voor corona (stand november 2022).

In verband met Covid-19 heeft het project een half jaar verlenging gekregen van het einde van de oorspronkelijke looptijd in juni 2022 tot december 2022. Een grote uitdaging om twee jaar achterstand in een half jaar in te halen. In 2022 heeft het project GTI2 zich vooral toegespitst op het inspireren van Nederlandse en Duitse doelgroepen het buurland voor dagjes uit en vakanties te bezoeken. De marketingcampagnes van “Geheim over de grens” en “Das andere Holland” draaiden vanaf maart 2022 weer op volle toeren en ondernemers richtten zich weer steeds meer op de buurlandmarkt. Bovendien werden ze digitaal bijgestaan met behulp van videoconferenties, online trainingen en een e-learningplatform. Ondernemers en organisaties werden op maat ondersteund in de kwaliteitsverbetering van hun eigen digitale kanalen voor de bezoekers uit het buurland. Ook was er een regelmatige afstemming en uitwisseling van kennis tussen de toeristische kennis- en onderzoeksinstituten in Nederland, Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen en alle projectpartners.

Samen met de regionale toeristische organisaties is het gelukt bedrijven kennis te verschaffen over de buurlandmarkt, barrières te slechten en het aantal bezoekers uit het buurland langzaam weer te laten groeien.

Meer informatie en contact

Ook na afloop van het project blijft het grensgebied natuurlijk extra aantrekkelijk voor toeristen en recreanten en biedt twee landen in één vakantie. Het landschap is in beide landen erg gevarieerd en biedt vele middelgrote steden, knusse dorpen en buurtschappen en talrijke bezienswaardigheden. Het grote aanbod aan mooi aangelegde fiets- en wandelpaden en de talloze musea en kastelen nodigen uit voor een bezoek. Dagtochten, gezins- en campingvakanties, en actieve vakanties in de grensregio zijn erg populair. Hebt u vragen of bent u op zoek naar voor meer informatie over vakantie bij de buren? Kijk dan op

Logo Geheim over de grens
Logo Duitsland Campings

Toeristische ondernemingen en deelname

Bent u geïnteresseerd in grensoverschrijdende samenwerking en promotie in het buurland?

Voor alle informatie en deelnamemogelijkheden voor toeristische bedrijven en organisaties over de samenwerking in het in het kader van

  • de campagnes ‘Geheim over de grens’ en ‘das andere Holland’
  • coördinatie
  • advies
  • uitvoering van de grensoverschrijdende thema-clusters
  • (financiële) ondersteuning bij het betreden van de buurlandmarkt
  • relevante onderzoeksgegevens
  • (online) cursussen en trainingen, workshops, excursies en uitwisseling van Best-Practice-ervaringen

verzoeken wij u rechtstreeks contact op te nemen met de desbetreffende regionale destinatiemanagement organisaties en wijzen u op de volgende websites:

Nederland:

Duitsland:

Das andere Holland
Holland Campings

Downloads

Jaarrapportage - Geheim over de Grens 2020 (D) Download
Das Andere Holland - Infopgraphic 2019-2022 - Deel 1 Download
Das Andere Holland - Infopgraphic 2019-2022 - Deel 2 Download
Factsheet 6 - De Duitse hotelgast Download
Factsheet 5 - De Duitse fietstoerist Download
Factsheet 4 - De Duitse toerist, vijf persona's Download
Factsheet 3 - De Duitse camping-gast Download
Factsheet 2 - Online marketing in Duitsland Download
Factsheet 1 - Marktinformatie Duitsland Download

De projecten ‘Grenzeloze Toeristische Innovatie’ en ‘Grenzeloze Toeristische Innovatie 2’ werden in het kader van het INTERREG V A programma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het ‘Niedersächsische Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und regionale Entwicklung’, het Ministerie van Economische Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen en de provincies Overijssel en Gelderland.