Expertisecentrum EDL  

Ontdek het Expertisecentrum EDL, een dynamische hub voor studenten, leerkrachten en docenten gericht op Euregionaal onderwijs. Met een combinatie van een online platform en een gastvrije fysieke ruimte, bieden wij een ontmoetingsplek waar ideeën en ‘best practices’ worden uitgewisseld en waar leren centraal staat. Van workshops en uitwisselingen tot een schat aan onderwijsmateriaal en thematische projecten, het Expertisecentrum EDL is dé plek om inspiratie op te doen en je onderwijservaring te verrijken. Welkom in onze educatieve gemeenschap, waar grensoverstijgend leren tot leven komt.

Wat is het Expertisecentrum? 

Het Expertisecentrum EDL richt zich op studenten, leerkrachten en docenten. Doel van het Expertisecentrum is om kennis en informatie over Euregionaal onderwijs te verspreiden. Het Expertisecentrum bestaat uit een online platform en een fysieke ruimte, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten om ideeën en ‘best practices’ uit te wisselen en met en van elkaar te leren. Inhoudelijke thema’s zijn onder andere buurtaal en -cultuur, identiteit, diversiteit, digitalisering, natuurbehoud en duurzaamheid.  

Vanuit het Expertisecentrum worden workshops, uitwisselingen en andere events georganiseerd. Zo komen mensen met elkaar in contact en wordt een netwerk gecreëerd, met mogelijkheden om met elkaar te delen en van elkaar te leren.  

Het Expertisecentrum is verbonden met het “Future Learning Lab” van Saxion en het Digitallabor van de Stadt Münster, waardoor ook uitwisselingsmogelijkheden ontstaan op het gebied van digitalisering in onderwijs. 

Voor wie is het Expertisecentrum? 

Het expertisecentrum is er voor (toekomstige) leerkrachten en docenten, in Nederland en Duitsland. Dit zijn in eerste instantie leerkrachten die werken in het basisonderwijs of voortgezet onderwijs. Uiteraard zijn vragen uit alle onderwijssectoren van harte welkom. 

Wat biedt het Expertisecentrum? 

  • Onderwijsmateriaal
    In het Expertisecentrum kun je onderwijsmateriaal vinden voor leerlingen van verschillende leeftijden. Dit zijn tijdschriften, (voor)leesboeken en informatieve boeken en leskisten met materiaal. In de leskisten is tweetalig thematisch onderwijsmateriaal bij elkaar gebracht dat gemakkelijk in een les te gebruiken is. Het materiaal is te vinden via onze catalogus.  In de leskisten voor kinderen in de lagere klassen van de basisschool zitten bijvoorbeeld boeken, gedichten of liedjes, didactisch spelmateriaal, ideeën voor creatieve activiteiten en knuffels of poppen. Er is niet alleen fysiek materiaal, je kunt ook verwijzingen vinden naar websites waar online informatie te vinden is, zoals video’s, liedjes en andere lesideeën.
  • Thema’s
    Het materiaal is gekoppeld aan thema’s, die voor leerlingen van verschillende leeftijden relevant zijn. Zo is er het thema “Wie ben ik”, dat voor jongere kinderen gericht is op vergroten van de woordenschat in beide talen. Voor leerlingen in het voortgezet onderwijs gaat ‘wie ben ik’ om bredere thema’s als identiteit en diversiteit.
  • Best practices en projecten
    In het Expertisecentrum worden ook best practices en (ideeën) voor projecten gedeeld. Wij adviseren hierover graag en brengen je indien gewenst en mogelijk ook in contact met collega’s met eerdere ervaringen.
  • Advisering
    Wil je materiaal op je eigen school gebruiken of ben je geïnteresseerd in projecten dan kun je ook terecht voor persoonlijk advies. Wij bieden onder andere advisering over relevante en aansprekende projecten, onderwijsmateriaal, werkvormen en inhouden. Advisering kan per e-mail of telefoon, of je kunt langskomen in het Expertisecentrum in Enschede. Uiteraard zijn alle vragen over grensoverstijgend werken welkom. We hebben een breed netwerk en kunnen eventueel ook doorverwijzen.
  • Leren in een netwerk
    Voor studenten van lerarenopleidingen en professionals in het veld organiseren we ook bijeenkomsten om kennis te delen en te netwerken. Voorbeelden van programmaonderdelen zijn: bezoeken van scholen aan de andere kant van de grens, lezingen en workshops over digitale middelen. Zie voor een planning onze kalender. Heb je zelf ideeën voor een bijeenkomst neem dan contact op. 

Catalogus

De catalogus van het Expertisecentrum biedt een waardevolle verzameling onderwijsmaterialen voor leerlingen van diverse leeftijdsgroepen.

Hierin zijn niet alleen tijdschriften, (voor)leesboeken en informatieve boeken opgenomen, maar ook leskisten met tweetalig thematisch onderwijsmateriaal dat eenvoudig in lessen kan worden geïntegreerd. Specifiek gericht op kinderen in de lagere klassen van de basisschool bevatten de leskisten een gevarieerde inhoud, zoals boeken, gedichten, liedjes, didactisch spelmateriaal, creatieve activiteiten, en zelfs knuffels of poppen. De catalogus, toegankelijk via een link op het online platform, biedt niet alleen toegang tot fysieke materialen maar bevat ook verwijzingen naar online bronnen, zoals video’s, liedjes, en andere lesideeën. Het vormt daarmee een veelzijdige en toegankelijke bron voor (toekomstige) leerkrachten en docenten om hun lessen te verrijken met tweetalig en thematisch onderwijsmateriaal.

Kalender

Advisering 

Persoonlijke advisering is mogelijk op de volgende momenten:  

15 januari, van 14.00-16.00 

Events 

Waar vind je ons?

Saxion Hogeschool
Expertisecentrum EDL
M.H. Tromplaan 28
7513 AB Enschede

+31 (0) 88 – 019 8888
info@saxion.nl

OpenStreetMap

Door de kaart te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van OpenStreetMap Foundation.
Meer informatie

Kaart laden


Größere Karte anzeigen

Wie zijn wij?

Aan het Expertisecentrum werken mee:

Uta-Maria Cyprian

Bezirksregierung Münster

Ulrike Nachtigäller

Zentrum für Lehrerbildung
Universität Münster

Dr. Martin Jungwirth

Directeur
Zentrum für Lehrerbildung
Universität Münster

Marleen van Grunsven

Saxion Hogeschool

Dr. Johanna Marks

Zentrum für Lehrerbildung
Universität Münster

Ellen van Rooij-Siebum

Saxion Hogeschool