Kleine en miniprojecten – Update september 2021

Corona houdt grensoverschrijdende samenwerking niet tegen! Sinds onze update in juni hebben binnen de kleine en miniprojecten van het INTERREG VA Kaderproject weer talrijke grensoverschrijdende activiteiten in het EUREGIO-gebied plaatsgevonden. In deze update informeren we over een selectie van deze projectactiviteiten. Daarnaast zijn er enkele geplande activiteiten die voor iedereen toegankelijk zijn. Waarom niet een keer op pad om ter plekke een beeld van grensoverschrijdend samenwerking te krijgen? Informatie over de evenementen kunt u bij het Kaderprojectteam van de Euregio of direct bij de organisator krijgen.

 • Project “TOPPERS OP ZONDAG – HIGHLIGHTS AM SONNTAG”: Op 14 juli 2021 was de eerste Deutsch-Niederländische ‘Toppers’. De Weekendschool „Toppers op Zondag” biedt gemotiveerde jongeren, die een steuntje in de rug nodig hebben, mogelijkheden om binnen sociocultureel, pedagogisch en sociaal bereik hun horizon te verbreedden. Jonge mensen leren beroepen, ondernemingen en instituties kennen en krijgen de mogelijkheid om hun talent te ontdekken en te ontwikkelen. Foto’s van het eerste Deutsch-Niederländischen ‘Toppers’ evenement zijn net als meer informatie over het project te vinden onder: https://www.dnl-contact.de/toppers
 • Project “DIGITAAL EUREGION EDUCATION – DIGITALISIERUNG IN DER BILDUNG: Op 8 juni 2021 werd onder leiding van Saxion Hogeschool de derde Deutsch-Niederländische Netzwerktreffen georganiseerd. Het richtte zich specifiek op studenten van de lerarenopleiding en docenten aan een hogeschool. In totaal hebben 37 mensen aan de vergadering meegedaan. Een doel van het project was om concepten en methodes voor digitale afstandsonderwijs en digitaal onderwijs in de klas te beoordelen. Daarna werd beoordeeld of deze methodes en concepten in de context van – het liefst- grensoverschrijdende opleiding en vervolgopleiding voor leraren gebruikt kunnen worden. Op basis van de netwerkvergadering is geïnventariseerd waar de grootste problemen dan wel uitdagingen liggen, als het om digitalisering gaat. Meer informatie: https://www.dnl-contact.de/digitalisierung
 • Project “IDEEN-HUB EEE LOGISTICS NETWORK 2.0”: Op 24 juni 2021 was in Lingen de Workshop “EUREGIO – GREEN WAY TO EUROPE – connecting port, rail and road”. Experts van de logistiekbranche uit de grensregio hebben samen aan concrete ideeën over ontwikkeling van grensoverschrijdende logistiek regio’s gewerkt. De één-dags-workshop werd georganiseerd door Kompetenznetz Individuallogistik e.V. (Osnabrück, Duitsland), Port of Twente (Almelo, Nederlands) en Logistikachse der Wirtschaftsförderung Emden (Emden, Duitsland). Meer informatie: https://www.k-n-i.de/veranstaltungen/workshop-green-way-to-europe-connecting-port-rail-and-road/
 • Project “KING’S MEN SPIELT HAMLET”: De vraag naar tickets voor de optredens was heel groot, in mum van tijd waren de meeste optredens uitverkocht. Tot en met 5 september was het mogelijk om Hamlet van Shakespeare live te zien. Wie geen ticket kon bemachtigen, heeft in september op meerdere momenten de kans om van “Macbeth” te genieten. Ook dit optreden vindt op coronaproof buiten op verschillende historische locaties in de EUREGIO plaats. Op de website staat meer informatie over data en plaats van de voorstellingen: https://kingsmen-openair.com/nl/voorstellingen/

GEPLANDE EVENEMENTEN IN HET KADER VAN DE KLEINE PROJECTEN VAN DE INTERREG VA KADERPOJECTEN (Projecten met maximaal €25.000 EU-subsidie)

 •  1 – 16 september 2021: MUSIK & KULTURFESTIVAL LOUIS IGNATIUS GALL 2021
  WAAR: Nordhorn
  ORGANISATOREN/PORJECTPARTNERS: Louis Ignatius Gall Stichting, Kulturhaus NIHZ
  KORTE BESCHRIJVING: dit festival verbindt muziek, toespraken, kunst en Workshops. De evenementen worden aan op meerdere plekken aan beide kanten van de grens georganiseerd. Vaste standplaats van het Kulturhaus NIHZ in Nordhorn. Toegang kan alleen als u voldoet aan de 3 G-Regel (gestest, gevaccineerd of genezen van corona). Aanmelding en reservering kan door te mailen naar: bobbyrootveld@gmail.com.
  MEER INFORMATIE: http://www.gallfestival.eu
 • 5 september, 9 september en 24 oktober 2021: WORKSHOP “MUSIK UND MUSIKBUSSINESS“
  WAAR: digitaal, van 10:00-17:00 (op alle 3 de dagen)
  ORGANISATOREN/PORJECTPARTNERS: DNL-contact, Mandrake’s Monster B.V. (Ten Times A Million), Rock’n’Popmuseum Gronau
  KORTE BESCHRIJVING: het project voor 15-19-jarigen uit Nederland en Duitsland is erop gericht om jongeren door muziek succesvol en op lange termijn over de grens samen te brengen. Thema’s van de online workshop zijn: Songwriting, Vom Song zum Album en Vom Song zur ersten Tour. De Duits-Nederlande band Then Times a Million leidt de workshop en deelname is kostenloos.
  MEER INFORMATIE: geïntersseerden kunnen makkelijk aanmelden door te appen naar +49177-5925542 of mailen anmelden@dnl-contact.de
 • 15-24 oktober 2021: EUREGIO ORCHESTRA ACADEMIE
  WAAR: Wallenhorst
  ORGANISATOREN/PORJECTPARTNERS: Gesellschaft der Freunde und sponsoren van de EUREGIO, Musikfestivals e.V., Stichting ClarinetSound, Aloysius Essentials
  KORTE BESCHRIJVING: jonge muzikanten (14-19 jaar) uit het EUREGIO gebied, die op hoog niveau concerten geven en al over orkestervaring bezitten kunnen meedoen aan de orkestacademie. Tijdens de repetitieweek in de herfstvakantie wordt een concertprogramma afgewerkt onder begeleiding van ervaren internationale docenten. Na de repetitieweek volgen een aantal optredens in het EUREGIO-gebied, bijvoorbeeld in Oldenzaal (Sint-Plechelmusbasiliek, 22-10), Münster (Petrikirche, 23-10) und Hagen a.T.W. (Ehemalige Kirche, 24-10).
  MEER INFORMATIE: https://www.euregio-musikfestival.de/academy.html
 • 10-12 september 2021: Jeugdfestival “WIR DIE ZUKUNFT EUROPAS“
  WAAR: Europa-Haus, Bocholt
  ORGANISATOREN/PORJECTPARTNERS: de stad Bocholt, Stichting Aover de gäöt, DPSG St. Norbert
  KORTE BESCHRIJVING: het jeugd festival moet scoutingsgroepen uit Bocholt en de Nederlandse buursteden (Aalten en Oude IJselstreek) met elkaar in verbinding zetten. Naast verschillende kleine workshops en gespreksronden is er op de zaterdag (11-09-2021) een concert, waarbij bands uit Duitsland, Nederland en België optreden.
  MEER INFORMATIE: https://www.bocholt.de/rathaus/europastadt-bocholt/
 • 22 oktober 2021: SYMPOSIUM “LUDGER UND UNSERE ZEIT“
  WAAR: Ludger College Doetinchem
  ORGANISATOREN/PORJECTPARTNERS: Stichting LudgerKring, Ludgerus-Gemeinschaft e.V., Arbeitskreis St. Liudger, Baumberger (Ludgerusweg) Baumberge-Toeristiek
  KORTE BESCHRIJVING: de thema’s van het hybride grensoverschrijdende jeugdkamp (14-18 jaar) zijn net als de grote Europese thema’s “de conferentie van de toekomst” en “De Europese Green Deal”. Het doel van het kamp is grensoverschrijdende analyse van gemeenschappelijkheid en het bewust maken van de Europese thema’s. Naast de jeugd uit Bocholt en de Achterhoek, die fysiek mee mogen doen, wordt ook de jeugd uit verder weg gelegen partnergemeentes van Bocholt online uitgenodigd.
  MEER INFORMATIE: https://www.bocholt.de/rathaus/europastadt-bocholt/
 • 19-21 november 2021: ONS EUROPA – UPCYCLING – EEN KANS VOOR ONZE TOEKOMST!?
  WAAR: Europahuis Bocholt
  ORGANISATOREN/PROJECTPARTNERS: De stad Bocholt, Gemeente Aalten, Stiching Aover de gäöt, Europa-Union Bocholt e.V. – Update 18-11-21: Vanwege de actuele corona-situatie kan het jeugdkamp op dit moment helaas niet doorgaan.
  KORTE OMSCHRIJVING: Het doel van het hybride grensoverschrijdende jeugdkamp voor jongeren van 14 tot 18 jaar rond de grote Europese thema’s “De Conferentie over de toekomst van Europa” en “The European Green Deal” is de grensoverschrijdende analyse van gemeenschappelijke kenmerken en de sensibilisering voor deze Europese thema’s. Naast de jongeren uit Bocholt en de Regio Achterhoek, die in aanwezigheid zullen deelnemen, zullen ook jongeren uit de verder weg gelegen partnergemeenten van de stad Bocholt online worden verbonden.
  MEER INFO: https://www.bocholt.de/rathaus/europastadt-bocholt/

GEPLANDE EVENEMENTEN IN HET KADER VAN DE MINIPROJECTEN VAN DE INTERREG VA KADERPOJECTEN (Projecten met maximaal €1000 subsidie uit het INTERREG VA programma)

 • SEPTEMBERKUNST 2021 – ONLINE GALERIE
  WAAR: online
  ORGANISATOREN/PORJECTPARTNERS: de stad Bocholt, Stichting Art Aalten
  KORTE BESCHRIJVING: door de coronapandemie vindt de grensoverschrijdende Atelierroute “SeptemberKunst” eerst online plaats. Kunstenaars uit het EUREGIO-gebied laten hun werk uit de schilderkunst, fotografie, keramiek, Beeldhouwerij, grafisch/tekening, papier/textiel/glas en kunstgroepen zien.
  MEER INFORMATIE: https://septemberkunst.eu/
 • 10-13 september 2021: INTERNATIONALES SHANTY-FESTIVAL IN MÜNSTER
  WAAR: Mühlenhof-Freilichtmuseum Münster
  ORGANISATOREN/PORJECTPARTNERS: Marine-Shanty-Chor Münster, Shantykoor Wrakhoud, Sokkenbuurt Zeemanskoor
  KORTE BESCHRIJVING: 9 koren met rond 300 zangers en muzikanten uit het EUREGIO-gebied presenteren gemeenschappelijk Duitse en Nederlandse liederen.
  MEER INFORMATIE: https://www.shanty-chor-muenster.de/
 • 11-12 September 2021: MIJN MONUMENT IS JOUW MONUMENT / MEIN DENKMAL IST DEIN DENKMAL
  WAAR: Bocholt en Aalten
  ORGANISATOREN: de stad Bocholt, Gemeente Aalten
  KORTE BESCHRIJVING: in het kader van Dag van de open Monument wordt dit jaar door de stad Bocholt en gemeente Aalten op het gebied van monumenten grensoverschrijdend samengewerkt. Aan beide kanten van de grens doen verschillende “Highlight-Monumenten” hun deur open voor het publiek. Het gaat om meerdere openbare en private monumenten die niet allen hun deur openen maar ook rondleidingen en concerten geven en andere evenementen organiseren. Er wordt een informatieflyer over de monumenten in het Nederlands en Duits gemaakt.
  MEER INFORMATIE: http://www.presse-service.de/data.aspx/static/1080612.html
 • 19 september 2021: EUREGIO GRAVEL RIDE 2021
  WAAR: Eibergen (start en finish)
  ORGANIATOREN: St. Ronde van Overijssel, RSC Stadtlohn, RTC de Stofwolk
  KORTE SAMENVATTING: drie verschillende fietstochten leiden door Twente, de Achterhoek en Kreis Borken, waarbij de verborgen plakjes bezocht worden: 33km Family Ride, 55km Sportiv-Ride en 116km voor ‘Die Hards’. Op meerdere plaatsen langs het parcours wordt verzorging aangeboden.
  AANMELDDEADLINE: 18 september 2021
  MEER INFORMATIE: http://euregiogravelride.nl/de/home/
 • 29 september – 4 oktober 2021: GLASRIJK 2021 NEDERLAND DUITSLAND
  WAAR: Tubbergen (Nederland)
  ORGANIATOREN: Stichting Glasrijk und Uelsen Touristik
  KORTE BESCHRIJVING: dit jaar wordt het jaarlijkse evenement rond om het thema glaskunst al voor de 25e keer georganiseerd. Toegang is gratis.
  MEER INFORMATIE: https://glasrijk.nl/internationale-glasexpo/programma/
 • Oktober 2021: HERDENKEN DOEN WE SAMEN
  WAAR: Bergen Belsen
  ORGANISATOREN/PORJECTPARTNERS: Stichting 3 Kearls
  KORTE BESCHRIJVING: bij de gelegenheid van 75 jaar vrijheid in Borne, vorig jaar, hebben zich meer dan 135 jongeren uit Borne en 45 jongeren uit Rheine van tussen 14 en 19 jaar gemeld om een herinnerings,- en bezinningsreis naar voormalig concentratiekamp Bergen Belsen te doen. Bij dit kamp bevindt zich ook het Anne-Frank-monument. Deze reis van herinnering en nadenken biedt jongeren een platform om zich bewust te worden van hun vrijheid, ondanks alle beperkingen die nu zijn.
  MEER INFORMATIE: https://3kearls.nl/jongeren-naar-bergen-belsen/
 • 4-7 NOVEMBER 2021: ISTERBERGER EUREGIO SPINGTOERNOOI
  WAAR: Isterberg
  ORGANISATOREN: Reit- und Fahrverein Isterberg, Grensruiters Lattrop
  KORTE BESCHRIJVING: springoefeningen klasse E tot S
  MEER INFORMATIE: https://www.ruf-isterberg.de/termine
 • 7 november 2021: TWENTE SMOKKEL TRAIL (TST)
  WAAR: grensgebied tussen Losser en Bad Bentheim, start/finish: Losser
  ORGANISATOREN: Atletiekvereniging Iphtos, TV Westfalia Epe
  KORTE BESCHRIJVING: verschillende parcours, deels langs de oude smokkelpaden, leiden langs het idyllische grensgebied tussen Losser en Bad Bentheim. Deelnemers hebben een extra opdracht: smokkel pakjes boter mee naar de finish! Aanmelden kan vanaf 1 augustus 2021.
  MEER INFORMATIE: https://www.twentsesmokkeltrail.nl/
 • 28 OF 29 DECEMBER 2021: MITTWINTERABEND 2021/ MIDWINTERAVOND 2021
  WAAR: Erve Kots, Lievelde
  ORGANISATOREN/PROJECTPARTNERS: Kreisheimatpflege Borken, Arbeitsgemeinschaft Achterhoek-Westmünsterland; Dialectkring Achterhook en Liemers
  KORTE BESCHRIJVING: de jaarlijkse terugkerende midwinteravond blikt intussen terug op een lange traditie en wordt dit jaar alweer voor de 44e keer georganiseerd. Bij de midwinteravond 2021 staat het 60-jarige bestaan van de werkgroep Achterhoek Westmünsterland in het middelpunt. Het programma bestaat uit muziek, voordrachten en presentaties die bij de tijd van het jaar en jaarwisseling passen.
  MEER INFORMATIE: https://madeinbocholt.de
 • December 2021 / januari 2022 (nieuw datum wordt bepaald): TWENTE CUP
  WAAR: Bsc Unisson, Boekelo
  ORGANISATOREN/PROJEKTPARTNERS: Stichting Twentsche Voetbalschool, SV Gescher
  KORTE BESCHRIJVING: vanwege corona werd het jeugdtoernooi voor 9-12 jarigen begin augustus / eind september afgezegd. De organisatie hoopt dat de TWENTE CUP eind 2021/begin 2022 als indoortoernooi te kunnen organiseren, mits de situatie het toelaat. Op de website van Stichting Twentsche Voetbalschool volgt later dit najaar meer informatie.
  MEER INFORMATIE: https://www.twentschevoetbalschool.nl/twente-cup-2021-afgelast/
 • 24 januari – 4 februari 2022: Aus der Vergangenheit für die Gegenwart und Zukunft lernen
  WAAR: Gronau, Winterswijk, Enschede, Usselo, Aalten
  ORGANISATOREN/PROJEKTPARTNERS: Driland Kolleg Gronau, Stichting Kolle Kaal Winterswijk
  KORTE BESCHRIJVING: onder het motto in de titel organiseert het Driland Kolleg Gronau samen met de Stichting Kolle Kaal uit Winterswijk een tentoonstelling over het lot van Johanna Reiss tijdens de tweede wereldoorlog. Er zijn onder andere voorstellingen gepland over de sporen van Joanna Reis in Winterswijk en Usselo en een bezoek aan Nationaal Onderduikmuseum in Aalten en de Synagoge in Enschede. Naast studenten van het Driland Kolleg behoren geïnteresseerde schoolklassen uit Gronau en Enschede tot de doelgroep. Andere geïnteresseerden zijn ook van harte welkom.
  MEER INFORMATIE: raadpleeg het Driland Kolleg Gronau: https://dk.schule.gronau.de/start
 • Tot het einde van december 2021 loopt het project KINDERMUSICAL: “PASSWORT: ZEITMACHINE” van de muziekschool Bocholt-Isselburg in samenwerking met de gemeente Aalten. Een kinderkoor uit Dinxperlo werkt dit in het komende voorjaar mee met de geplande opvoeringen van de musical. In totaal studeren ongeveer 65 kinderen uit de grensregio solo en koorstukken in. Speciaal voor dit project werd een ensemble in musical gevormd: instrumentale scholieren studeren stukken in in het kader van onderwijs. Om te vermijden dat coronamaatregelen de planning in de war brengt, werden stukken op CD opgenomen, zodat de Musical onafhankelijk van de coronamaatregelen in het land ingestudeerd kan worden. Voor de grensoverschrijdende repetities wordt Zoom gebruikt, als de situatie rondom corona verbetert, zijn ook gemeenschappelijk fysieke repetities mogelijk. Verdere informatie over het project staat op de website van de muziekschool: https://www.bocholt.de/rathaus/kultur-und-bildung/musikschule-bocholt-isselburg/.

Heeft u een goed idee voor een grensoverschrijdend miniproject? Neemt u dan contact op met het team “Kaderproject” bij de EUREGIO: info@euregio.nl Informatie over INTERREG- financieringsmogelijkheden vindt u ook op onze website: https://www.euregio.eu/de/foerderungen/bis-1000-euro/ .