Kleine en miniprojecten – Update juni 2021

Sinds ons bericht van februari hebben gelukkig talrijke grensoverschrijdende activiteiten plaatsgevonden binnen de kleinprojecten van het INTERREG VA-kaderproject voor het EUREGIO-gebied. U bent van harte uitgenodigd om meer te weten te komen over de activiteiten die op de vermelde websites staan en om de data van de komende evenementen in uw agenda te noteren.

 • Project “GRENSKINDEREN”: Een mooi resultaat van het project is de totstandkoming van een handboek voor zorgprofessionals. Daarmee moet worden voorkomen dat kinderen die in Duitsland wonen en in Twente naar school gaan tussen wal en schip vallen als ze zorg nodig hebben. Lees meer.
 • Op 19 mei 2021 vond de “DIGITAL SUMMIT EUREGIO” voor het eerst plaats onder deze titel. Het was als een hybride evenement in Münster en online georganiseerd. Meer dan 700 bedrijven en organisaties spoorden technologische trends en digitale strategieën op. 20 keynote speeches, discussierondes, virtuele vergaderingen en een startup-competitie hebben ertoe bijgedragen dat de Euregio zich als innovatieve technologieregio heeft kunnen presenteren. U vindt de resultaten binnenkort op https://digital-summit.eu/.
Digital_Summit_Euregio_2021
 • euregio-history.net: GESCHIEDENIS EN VERHALEN UIT HET GRENSGEBIED – In het kader van het lopende kleine project “NA HET UUR NUL – VIJANDEN WORDEN PARTNERS” praten scholieren uit NL en D met getuigen uit die tijd over het einde van de Tweede Wereldoorlog, over de wederopbouw en het leven in de jaren 1950 en 1960 in het grensgebied. Hoe was het leven zo kort na de oorlog? En hoe gingen de buren met elkaar om, die kort daarvoor nog met elkaar in oorlog waren geweest? Het grensoverschrijdende internetportaal www.euregio-history.net verzamelt privéverhalen, foto’s en documenten uit het Duits-Nederlandse grensgebied. De bijdragen verschijnen in het Duits en in het Nederlands. Er zijn nu taalrijke verhalen te lezen en te beluisteren.
 • Project “TOPPERS OP ZONDAG – ZONDAGSE HOOGTEPUNTEN”: De weekendschool “Toppers op Zondag” biedt gemotiveerde jongeren die een steuntje in de rug kunnen gebruiken de kans om hun horizon te verbreden op educatief, sociaal-cultureel en maatschappelijk gebied. Jongeren maken kennis met beroepen, bedrijven en instellingen en krijgen de kans om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Voor meer informatie klik op: www.dnl-contact.de/toppers.
 • Project “DOORONTWIKKELING VAN FOTOVOICE MET HULP VAN AUGMENTED REALITY. OPBOUWWERK MET JONGEREN IN DUITSLAND EN NEDERLAND”: De fotovoicemethode in combinatie met augmented reality is bedoeld om de jongeren te motiveren om te wijzen op het verbeterpotentieel in hun buurt en om onderwerpen als de inrichting en onderhoud van de openbare ruimte in hun buurt met relevante actoren te bespreken en activiteiten te initiëren. Tot nu toe is er geen applicatie waarin beide elementen – Fotovoice en AR – kunnen worden gecombineerd in een aansprekende, gebruiksvriendelijke technische oplossing en op een praktische manier kunnen worden geïmplementeerd in het opbouwwerk. Het doel is om samen met jongeren uit Steinfurt-Borghorst en studenten van Saxion een interactief, gebruiksvriendelijk prototype te ontwikkelen dat de maatschappelijke participatie van jongeren bevordert. Lees meer.

Aanstaande activiteiten

 • Project “DIGITA(A)L EUREGIO EDUCATION – DIGITALISERING IN HET ONDERWIJS” – 3e Nederlands-Duitse netwerkbijeenkomst op 8 juni 2021: www.dnl-contact.de/digitalisierung . Resultaten van de Zoom conferentie op 15 maart 2021 met het thema “Fase- en instellingsoverstijgende uitwisseling in de Euregio – school- en universiteitspraktijk in dialoog” kan worden gevonden via de bovenstaande link.
 • Project “IDEEN-HUB EEE LOGISTICS NETWORK 2.0”: Workshop “EUREGIO – GREEN WAY TO EUROPE” op 24 juni 2021 van 9.00 tot 17.00 uur in Lingen: Organisatoren en projectpartners van de workshop zijn het Kompetenznetz Individuallogistik e.V. (DE, Osnabrück), het Havenbedrijf Twente (NL, Almelo) en de Wirtschaftsförderung Emden (DE, Emden). Deskundigen uit verschillende vakgebieden zullen aanwezig zijn om gedachten te wisselen over toekomstige mogelijkheden en om te bepalen welke stappen nodig zijn om deze bijzondere logistieke regio verder te ontwikkelen. Aan het eind van de dag zou een gezamenlijke strategie voor een groter vervolgproject worden ontwikkeld. Meer informatie: www.k-n-i.de/kni/nachrichten/details/euregio-green-way-to-europe/
 • In het kader van het project “GIRLS ONLINE (YOUTH ONLINE)” worden op 27 juni 2021 vanuit een studio in Doetinchem 4 tweetalige online workshops live gehouden, waaraan jongeren van 12 tot 20 jaar kunnen deelnemen. Informatie over hoe geïnteresseerden zich kunnen inschrijven enz. zal de komende dagen ook op de EUREGIO-website worden gepubliceerd. Lees meer.
EUREGIO_-_GIRLS_ONLINE-(YOUTH_ONLINE)”Foto_Regina's_Bakery
 • Project “KING’S MEN SPEELT HAMLET”: : Na de romantische komedie WAS IHR WOLLT en het woeste MACBETH duiken de KING’S MEN in 2021 in een van Shakespeares’ meest beroemde en gespeelde stukken: HAMLET. Veel blijft zoals de kijkers het gewend zijd: de energieke, transparante en vertellende speelstijl met dynamische rolwisselingen en de verrassend gemakkelijk te begrijpen meertaligheid. En ook ditmaal spelen de vier mannen van KING’S MEN álle rollen. Alle… behalve één. Als u wilt weten welke rol het is, klik dan hier: www.kingsmen-openair.com/nl/voorstellingen/. Daar vindt u gedetailleerde informatie, waaronder de locaties en data van de voorstellingen.
KINGS_MEN_HAMLET-©Elze_Van_Den_Akker
 • Project “EUREGIO ORCHESTRA ACADEMY”: Duits/Nederlandse orkestacademie in de herfstvakantie van 2021 – Internationale coaches – 45 musici – 3 concerten: De Euregio Orchestra Academy is op zoek naar jonge talenten tussen 14 en 19 jaar uit de Euregio (Nederland-Duitsland), die reeds enige orkestervaring hebben, en op hoog niveau willen samenspelen in een project in de herfstvakantie van 2021. Tijdens een intensieve repetitieweek wordt een concertprogramma ingestudeerd onder begeleiding van internationale coaches en dirigent Peter Bogaert met als spetterende afsluiting een drietal slotconcerten in de Euregio. Aanmelding met video-auditie is mogelijk tot 1 juli 2021. Deelname is kosteloos: repetities, concerten, onderdak, maaltijden en transport tijdens de week zijn inbegrepen. Verdere informatie en formulieren op www.euregio-music-festival.nl/academy.html.
Euregio_Orkest_Academie_2
 • Op 22 oktober 2021 vindt op het Ludger College Doetinchem het symposium van het project “LUDGER EN ONZE TIJD” plaats, waarin de historische en culturele betekenis van de Friese missionaris en 1e bisschop van Münster in het middelpunt staat: www.ludgerkring.nl/ludger-symposium/

Aangezien de pandemie iets afgezwakt is, zijn er gelukkig weer enkele miniprojecten (ontmoetingsprojecten met een subsidie door INTERREG van maximaal 1.000 euro) van start gegaan:

 • 27 juni 2021: Grensoverschrijdend kinder- en jeugdproject “RICHTIG KUHL” alsook 1e Nederlands-Duitse Cultuur Markt “KUHZEIT21”. Lees meer
 • 9 – 11 juli 2021: STRANDBAD WATERPOLOTOURNOOI in Winterswijk. Lees meer.
 • 13 juli 2021: Opening van het PINOCCIO SPROOKJESPAD in Reken. Lees meer.
 • 17 en 18 juli 2021: HAVENFESTIVAL ALMELO 2021. Lees meer.
 • SEPTEMBERKUNST 2021 ONLINE GALERIE. Lees meer.
 • Oktober 2021: HERDENKEN DOEN WE SAMEN. Lees meer.
 • 4 – 7 november 2021: IISTERBERGER EUREGIO SPRINGTOERNOOI. Lees meer.
 • 28 en 29 december 2021: MITTWINTERABEND 2021/MIDWINTERAVOND 2021: nadere informatie volgt

Het vermelden waard zijn ook de inmiddels uitgevoerde projecten “FORUM NEDERSAKSENLIJN” van 9 maart 2021 (https://nedersaksenlijn.nl/) als ook de “NEDERLANDS-DUITSE JONGERENONTMOETING – ONLINE ESCAPE ROOM “DIAMOND FEVER” van 7 mei 2021. Lees meer.

Het miniproject “WEIHNACHTSLICHT SUDERWICK/DINXPERLO”, dat eind 2020 door INTERREG wordt gesubsidieerd, leidt gelukkig tot verdere grensoverschrijdende vervolgacties: De verenigingen van Suderwick en Dinxperlo hebben ter gelegenheid van de Dag van Europa op 9 mei 2021 opnieuw een grensoverschrijdende lichtshow gehouden onder de naam “Verlicht de Vrijheid”. Een video van de actie is online beschikbaar: de.dinxperience.live, dinxperwick.info/de/event/erleuchte-die-freiheit.

Heeft u ook een idee voor een grensoverschrijdend miniproject? Neem gerust contact op met het “Kaderproject” team van de EUREGIO: info@euregio.eu. Verder informatie over INTERREG subsidies is ook te vinden op onze website.

Opmerking: Aangezien de middelen voor projecten tot € 25.000 reeds zijn opgebruikt kunnen nieuwe projectideeën op dit moment alleen op een reservelijst worden geplaatst. Er zijn nog middelen beschikbaar voor miniprojecten met een financiering van maximaal 1.000 euro die nog steeds kunnen worden aangevraagd.