Interculturele uitwisseling tussen Münster en Nederland

Twee scholen uit Münster grepen de kans aan om in het kader van schooluitwisselingen waardevolle interculturele ervaringen op te doen met scholen in Nederland. Deze ontmoetingen boden de leerlingen de mogelijkheid om nieuwe vriendschappen te sluiten en inzicht te krijgen in het leven en de cultuur van het buurland.

Eerste contact tussen de Michaelschule Münster-Gievenbeck en de Prinseschool Enschede

Het eerste contact tussen de Michaelschule Münster-Gievenbeck en de Prinseschool Enschede werd geïnitieerd door Jutta Giesbert. Haar idee was om de projectdagen van de Michaelschule te benutten om de leerlingen een intercultureel leerplatform te bieden. Dit resulteerde in een ontmoeting tussen basisschoolleerlingen uit Münster en Enschede.

Mevrouw Giesbert nam contact op met het Büro Internationales der Stadt Münster, dat betrokken is bij het EDL-project. Via deze weg werd scholenmakelaar Laura Hendrixen ingeschakeld, die verschillende scholen in Nederland informeerde. Uiteindelijk meldde de Prinseschool Enschede zich aan en was bereid de Duitse leerlingen van groep 4 voor een ochtend te verwelkomen.

Tijdens de projectdagen bereidden de kinderen zich intensief voor op het bezoek. Ze leerden veel over Nederland, het leven van de mensen daar en ook over de bezienswaardigheden in Enschede. Ze oefenden zelfs enkele Nederlandse woorden. Tijdens het bezoek konden de leerlingen deze woorden gebruiken, en als dat niet voldoende was, hielpen beperkte kennis van het Engels, handen en voeten of technische hulpmiddelen zoals online-vertaalprogramma’s. De leerlingen namen deel aan de lessen en werkten samen met hun Nederlandse leeftijdsgenoten aan het thema “typisch Duits – typisch Nederlands”.

Bezoek van de PRIMUS School Münster aan Deventer

Op donderdag 6 juni ontvingen zeven leerlingen van de Boerhaave-school van het Etty Hillesum Lyceum in Deventer samen met hun leraar vijf leerlingen en twee leraren van de PRIMUS School uit Münster. Ze ontmoetten elkaar in de bibliotheek in het stadscentrum van Boekenstad Deventer. In het begin was het kennismaken in de respectieve buurtaal (de Nederlandse leerlingen spraken Duits, de Duitse leerlingen Nederlands) wat onwennig. Maar al snel stelden de leerlingen vragen over hun huisdieren en familieleden, en ontstonden er gezellige gesprekken.

Dit eerste bezoek was erg laagdrempelig en ook zeer leerzaam. Beide scholen kijken ernaar uit om deze samenwerking door te laten groeien!

Deze uitwisselingen tussen de scholen uit Münster en Nederland waren voor alle betrokkenen een verrijkende ervaring, die de interculturele uitwisseling en het wederzijds begrip bevorderde.

Wilt u meer weten over grensoverschrijdende onderwijsmogelijkheden? Het project “Euregionale doorlopende leerlijn (EDL)”, dat wordt uitgevoerd in het kader van het Europese financieringsprogramma Interreg VI, biedt een unieke kans om meer te weten te komen over grensoverschrijdende onderwijskansen. Bezoek onze projectwebsite voor gedetailleerde informatie over de huidige activiteiten van de “Euregionale doorlopende leerlijn (EDL)”.