taNDem

Kunst en cultuur kunnen mensen over de grens heen op een laagdrempelige manier met elkaar verbinden. Toch blijkt dat de grens voor kunst- en cultuurmakers vaak nog een barrière is en een grensoverschrijdend platform ontbreekt. Met het inmiddels afgerond project taNDem werd de kunst-, cultuur- en erfgoedsector in het grensgebied dichter bij elkaar gebracht.

In de periode 2018-2020 gaven Nederlandse en Duitse kunstenaars en cultuurmakers in zogenaamde tandems uitdrukking aan belangrijke vraagstukken van deze tijd, die ook voor het grensgebied een verschil maken.  Hiervoor konden zij subsidie ontvangen.

Het project was voor zowel professionele als amateur kunst- en cultuurmakers. Elk jaar konden kunstenaars elkaar op een barcamp ontmoeten, ideeën uitwisselen en tandems vormen. De ideeën die hieruit voortkwamen konden in de loop van het themajaar worden uitgevoerd. Bij tentoonstellingen, optredens en andere evenementen zagen en beleefden de mensen in de EUREGIO wat er was ontstaan. Meer informatie over taNDem is te vinden op www.tandemkunst.eu.

Ook in 2020 vond een grensoverschrijdend taNDem kunst- en cultuur barcamp plaats. Bekijk hier de video van het event.

TaNDemcamp_2018_1_-_©Stefanie_Fehren
TaNDem_2018_Wim_&_Mia

Achter taNDem staat het INTERREG V-A project “Kunstverbinding – Kunstverbindung”. Binnen dit project werkten de EUREGIO, Cultuurmij Oost, Münsterland e.V., Emsländische Landschaft e.V., de Stadt Osnabrück, de Landkreis Osnabrück en de Provincies Gelderland en Overijssel samen aan het versterken van de kunst-, cultuur- en erfgoedsector in het grensgebied en het opbouwen van een duurzaam Duits-Nederlands netwerk.

Het project “Kunstverbinding – Kunstverbindung” werd in het kader van het INTERREG V-A programma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de Provincies Gelderland en Overijssel, het Niedersächsische Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten en het Wirtschaftsministerium des Landes NRW.