Vredesvuur uit Overijssel bereikt eindbestemming Münster

Het vredesvuur dat tijdens Bevrijdingsdag in Overijssel is overgedragen aan Duitsland, bereikt  maandag 15 mei de eindbestemming Münster.

De Commissaris van de Koning Andries Heidema droeg op 5 mei het vuur over aan de Duitse minister president van Noordrijn-Westfalen (NRW) Hendrik Wüst. Sindsdien heeft het vuur in tien dagen tijd een route afgelegt tussen Zwolle, Twente en Münster. De provincie verbindt hiermee de viering van bevrijding op 5 mei aan de viering van 375 jaar Vrede van Münster op 15 mei. Het vredesvuur staat dan ook symbool voor vrijheid, vrede en democratie, waar beide landen in de maand mei bij stilstaan.

Maandag 15 mei neemt de burgemeester van Münster Angela Stähler het vredesvuur in ontvangst op de Platz des Westphalian Friedens. Namens de provincie Overijssel is Commissaris van de Koning Andries Heidema aanwezig bij dit moment. Heidema: “Het vredesvuur is een symbolische markering van onze gezamenlijke inzet voor vrede, veiligheid en democratie. Dit bouwt voort op – en sluit aan bij – onze jarenlange constructieve samenwerking tussen NRW en de Nederlandse grensprovincies. Als goede buren werken we intensief samen om onze grensregio een plek van verbinding en kansen te laten zijn voor onze inwoners en ondernemers.”

Voordat het vuur op 15 mei op de eindbestemming in Münster aankomt, heeft het vuur vanuit Zwolle enkele tussenstops gemaakt. Zo droeg de burgemeester van Enschede op dinsdagmiddag 9 mei het vuur over aan de burgemeester van Gronau. Daarna ging het vuur richting Coesfeld waar het vuur op 11 mei in ontvangst werd genomen.

(Bron: Povincie Overijssel en Stadt Münster)

Het Vredesvuur werd op 15 mei in Münster ontvangen © EUREGIO