Toekomstige Nederlandse basisschoolleraren op bezoek in Münster

Op 11 december reisden 18 studenten van de Pabo van Saxion samen met hun docent naar Münster om meer te weten te komen over het basisonderwijs en de lerarenopleiding in Noordrijn-Westfalen.

“Wanneer begint de basisschool in Duitsland?”, “Welke rol speelt digitalisering in het onderwijs?”, “Hoe wordt je leraar in Duitsland?” – met deze en vele andere vragen kwamen 18 studenten naar Münster. ’s Ochtends hadden ze de gelegenheid om in kleine groepen ervaringen uit te wisselen met Duitse collega’s op vier basisscholen in Münster, hun vragen te stellen en vertrouwd te raken met het gebouw en de technische voorzieningen. Het hoogtepunt van het schoolbezoek was het observeren van lessen in groepen 1 tot 4, waar de Nederlanders veel leerden over Duitse kersttradities. Na een pauze van twee uur, doorgebracht op de kerstmarkten in Münster, verzamelde de groep zich in het universiteitskasteel van Münster. Hier presenteerden Dr. Martin Jungwirth en Dr. Johanna Marks van het Centrum voor Lerarenopleiding interessante informatie over de lerarenopleiding aan de Universiteit van Münster en bespraken ze met de studenten de verschillen in opleidingsstructuren en actuele uitdagingen op het gebied van onderwijs.

Met het bezoek van de groep kwam er een einde aan een jaar van intensieve uitwisseling. Tijdens vijf ontmoetingen hebben in 2023 meer dan 200 leraren-in-opleiding en docenten van Saxion Hogeschool en de Universiteit van Münster deelgenomen aan soms meerdaagse bezoeken aan scholen en hogescholen in elkaars land. Dankzij de uitstekende samenwerking met de Bezirksregierung Münster en de onderwijsinstanties waren aan Duitse kant 29 basisscholen en beroepsscholen en aan Nederlandse kant 11 basisscholen uit de hele Euregio betrokken. “Hoe waardevol is de uitwisseling – voor beide kanten”, concludeert een Duitse deelnemer vanuit het perspectief van de school en vat daarmee de vele positieve reacties van de (aankomende) Nederlandse en Duitse leraren samen.

Wilt u meer weten over grensoverschrijdende onderwijskansen? Het project “Euregionale Doorlopende Leerlijn (EDL)”, uitgevoerd in het kader van het Europese subsidieprogramma Interreg VI, biedt een unieke kans om dieper inzicht te krijgen in grensoverschrijdende onderwijsmogelijkheden. Bezoek onze projectwebsite voor gedetailleerde informatie over de huidige activiteiten van het project “Euregionale Doorlopende Leerlijn (EDL)”.