Tentoonstelling “Die Tänzerin von Auschwitz” van start in Gronau

Van 2 november 2023 tot 27 januari 2024 kunnen geïnteresseerde bezoekers de tentoonstelling “Die Tänzerin von Auschwitz – Die Geschichte einer unbeugsamen Frau” in Gronau bekijken.

De Förderkreis Alte Synagoge Epe e.V., in samenwerking met het Driland Kolleg en de Euregio-VHS, nodigt u uit om de tentoonstelling te bezoeken in de aula van het Driland Kolleg (Konrad-Adenauer-Straße 85, 48599 Gronau, Duitsland).

“Het verhaal van een ontembare vrouw”

De tentoonstelling vertelt het verhaal van Rosa Regina (Roosje genaamd) Glaser, een Joodse vrouw geboren in 1914, die opgroeide in Duitsland en in Nederland haar eigen dansschool runde als danslerares. Nadat de Duitsers Nederland hadden bezet, bleef ze haar dansschool in het geheim op zolder runnen totdat haar ex-man haar verraadde en ze naar een Nederlands concentratiekamp werd gestuurd. Uiteindelijk werd ze in 1943 naar Auschwitz gestuurd. s Avonds in de barakken schreef ze gedichten en liedjes. Toen ze hoorde van de SS-teamavonden, bood ze zich aan als danseres, gaf zelfs dansles en overleefde het vernietigingskamp dankzij dit en haar ontembare wil. Roosje Glaser overleefde Auschwitz en woonde tot haar dood in 2000 in Zweden.

De tweetalige reizende tentoonstelling is gebaseerd op de biografie die haar neef, Paul Glaser, in 2015 publiceerde. De Nederlander stelde deze samen aan de hand van authentieke contemporaine documenten zoals dagboeken, brieven en andere documenten, maar ook foto’s en filmbeelden om het leven, de overlevingsstrijd en de overlevingsstrategie in Auschwitz van de “ontembare” jodin te laten zien. Paul Glaser bezocht de gedenkplaats van Auschwitz in 2002 en ontdekte een koffer uit Nederland met zijn familienaam erop. Hij besloot toen het verhaal tot op de bodem uit te zoeken. Daarbij leerde de katholiek voor het eerst over zijn Joodse familieachtergrond.

Best practice

De start van deze reizende tentoonstelling, toen voor het eerst in Osnabrück, ontving subsidie uit het INTERREG V A-Kaderproject.

Informatie over de tentoonstelling

De tentoonstelling is geopend op zaterdag en zondag van 15.00 tot 17.00 uur (gesloten in het weekend van Kerstmis en Oud en Nieuw). Er is ook een groepsprogramma op afspraak via vhs@gronau.de of telefoon: +49 2562/12660. De toegang is gratis.

Alle informatie is beschikbaar op Ausstellung: Die Tänzerin von Auschwitz – Gronau Inside (gronau-inside.de)