Kreis Borken en Nederland zetten testcentra op langs de grens

De coronacrisis is vaak bijzonder ingewikkeld voor de bewoners van het grensgebied. Zij worden geconfronteerd met verschillende coronamaatregelen in Nederland en in de Duitse deelstaten Noord-Rijnland-Westfalen en Nedersaksen. Vaak weten zij niet wat in het buurland is toegestaan en welke regels voor hen van toepassing zijn. De verplichte test bij het oversteken van de grens, die Duitsland in april heeft ingevoerd, is daar een voorbeeld van. Van de ene dag op de andere konden mensen uit Nederland niet meer Duitsland inkomen zonder een negatief testresultaat. Deze maatregel heeft gevolgen voor iedereen die in het buurland werkt of om andere noodzakelijke redenen de grens over moet. Naast de testcentra in Duitsland, zijn er ook in Nederland testcentra langs de grens opgezet, waar burgers gratis een test kunnen afnemen.

Sinds het paasweekend heeft het Grensinfopunt EUREGIO bijzonder veel telefoontjes ontvangen. Honderden burgers hebben van Grensinfopunt advies gekregen, ook via de e-mail. Niet alleen grensarbeiders, maar ook mensen die familieleden in het buurland verzorgen of daar een medische behandeling ondergaan, vroegen om informatie. De vragen hadden vooral betrekking op de gemaakte kosten, de testcentra en de precieze interpretatie van de regels in individuele gevallen.

Sinds kort kunnen werknemers via hun werkgever worden getest om in Duitsland te mogen werken. “Maar voor alle andere grenspendelaars die naar het buurland moeten reizen, zijn er plotseling kosten als zij de grens willen oversteken. Dit is voor ons als EUREGIO geen aanvaardbare situatie. Gelukkig hebben we nu een oplossing gevonden met de hulp van regionale bestuurders”, zegt Christoph Almering, directeur van de EUREGIO. “Deze week heeft Kreis Borken drie testcentra langs de grens geopend, waar met name grenspendelaars gratis een sneltest kunnen laten doen”. Is hij bang dat mensen zich nu ook hier zullen laten testen om boodschappen te doen, te tanken of een dagje uit te gaan in het buurland? Almering: “Ik reken op het gezonde verstand van de burgers. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat mensen zich in deze teststations laten testen om boodschappen te doen of vrienden in het buurland te bezoeken. We willen tenslotte allemaal dat de coronacrisis zo snel mogelijk achter ons is. Daarom is het nog steeds heel belangrijk om het grensverkeer zo veel mogelijk te beperken.”

De drie testcentra bevinden zich elk vlak bij de Nederlands-Duitse grens:

Vreden-Zwillbrock:

Drive-In-Zwillbrock Parkplatz HR Kloppendiek
Zwillbrock 8
D-48691 Vreden

Südlohn-Oeding:

Rathaus Innenhof
Winterswijker Straße 1
D-46354 Südlohn

Gronau-Glanerbrug:

Drive-In Test Euregio – Grensovergang Glanerbrug
Enscheder Straße (tegenover het EUREGIO secretariaat)
D-48599 Gronau

Afspraken voor de afname van een coronatest kunnen gemakkelijk online gemaakt worden op de website corona.chayns.de, die speciaal voor dit doel is opgezet.

Er zijn nu ook gratis testmogelijkheden voor Nederlanders die de grens naar Duitsland moeten oversteken voor werk, onderwijs of zorg. Grenspendelaars die hiervan gebruik willen maken, kunnen een afspraak maken op de website grenstesten.nl, die ook speciaal hiervoor is opgezet. Na de registratie op de website kunnen afspraken worden gemaakt in de testcentra in Hardenberg, Hengelo, Enschede, Duiven, Arnhem, Lichtenvoorde en Heerlen. In de komende dagen zal het aantal worden verhoogd tot minstens 20 testlocaties, zodat burgers in een zo groot mogelijk gebied langs de grens getest kunnen worden.

De testcentra zijn doordeweeks geopend van 8.00 tot 11.00 uur en van 16.00 tot 19.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen van 10.00 tot 15.00 uur.
Grenspendelaars die van de test gebruik willen maken, moeten kunnen aantonen dat hun woonplaats in Nederland is en dat hun werkgever, bedrijf, school, universiteit, zorginstelling of een familielid dat mantelzorg ontvangt, in Duitsland is gevestigd. Ook Nederlandse patiënten die in Duitsland behandeld moeten worden, kunnen van het aanbod gebruik maken, zo heeft het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken op verzoek van de EUREGIO bevestigd. Op grenstesten.nl kunt u lezen hoe u dit kunt aantonen. De testcentra zullen beschikbaar zijn van 6 mei tot ten minste 30 juni, of totdat de Bondsregering in Duitsland de verplichte testen opheft. Meer informatie is beschikbaar op de website van de rijksoverheid. Voor verdere vragen, bijvoorbeeld over de geldende registratie- en quarantainevoorschriften, verwijst de Nederlandse regering ook naar het actuele reisadvies.

In de afgelopen weken heeft de EUREGIO een heldere oproep gedaan aan Den Haag, waarbij uitdrukkelijk werd gewezen op de moeilijke situatie van veel mensen in het Nederlands-Duitse grensgebied die noodgedwongen de grens moeten oversteken. De EUREGIO dankt Den Haag dat het zo snel en zo adequaat op de situatie heeft gereageerd.

De vraag is hoe deze maatregelen het leven in de grensregio op korte en middellange termijn zullen beïnvloeden. Hierover lopen momenteel diverse studies, waaronder op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking. “We hopen dat we hiervan kunnen leren. Sinds het begin van de pandemie hebben wij, samen met de andere Euregio’s, regelmatig contact gehad met de betrokken ministeries in Duitsland en Nederland. Maar het blijft een uitdaging om het crisismanagement van Nederland en de Duitse deelstaten op elkaar af te stemmen,” aldus Almering.

U kunt het GrensInfoPunt EUREGIO contacteren als u vragen heeft over het oversteken van de grens en over testmogelijkheden.

De EUREGIO wijst erop dat het ook nog steeds van groot belang is om aan beide zijden van de grens afstand te houden en voorzichtig te zijn. Onnodig reizen wordt sterk afgeraden. Dit omvat met name toeristische uitstapjes en bezoeken aan winkels en restaurants.

EUREGIO_-_Testcentra_voor_grensarbeiders