Joris Bengevoord nieuwe voorzitter van de EUREGIO

People-to-People-EUREGIO-prijs toegekend aan de samenwerking tussen het Jeugdorkest Nederland en de Bürgerverein Offensive Lengerich e.V.

Op vrijdag 26 januari waren de leden van de EUREGIO te gast in de aangesloten gemeente Winterswijk. In Theater De Storm vonden zowel het Algemeen bestuur als de nieuwjaarsreceptie van de EUREGIO plaats. Inhoudelijk werd in het Europese verkiezingsjaar stilgestaan bij het thema “Europa”. Voor deze gelegenheid was niemand minder dan de voormalig Duitse bondspresident Christian Wulff naar Winterswijk gereisd om een keynote te geven over “Europa in 2024”. In zijn aangrijpende toespraak deed Wulff een dringende oproep tot optimisme, ondanks alle terechte bezorgdheid over de huidige wereldsituatie.

Christian Wulff: “We voelen overal angst en onzekerheid. Velen vrezen het einde van de mensheid op deze planeet; velen vrezen ook het einde van de maand, omdat ze niet weten of ze tegen die tijd de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Maar hoe begrijpelijk onze zorgen ook zijn, we mogen er niet aan twijfelen dat we in een positie verkeren om de toekomst gezamenlijk en democratisch vorm te geven. Want democratie vertrekt zonder aankondiging! Plotseling kan het weg zijn. We hebben het sterven van de democratie al eens kunnen aanschouwen. We moeten ons daarom allemaal geroepen voelen om democratie niet alleen te consumeren, maar juist zelf vorm te geven, democratisch te stemmen, stelling te nemen en onze kennis en onze meningen in te brengen”. 

Met het oog op de Europese verkiezingen in juni stelde hij voor om de resterende periode vastberaden te gebruiken om een brede betrokkenheid te mobiliseren. Ook nam hij gezamenlijk met de scheidende EUREGIO-voorzitter Rob Welten deel aan een podiumgesprek over het Europese verkiezingsjaar. Daarbij benadrukte Rob Welten dat pluriformiteit de hartslag van Europa is. Beide sprekers belichtten de belangrijke rol van democratie en vrijheid in deze tijd.

Het Algemeen Bestuur heeft op 26 januari Joris Bengevoord, burgemeester van Winterswijk, tot nieuwe voorzitter van het samenwerkingsverband gekozen. De leden van de EUREGIO dankten de vertrekkende voorzitter Rob Welten voor zijn grote inzet. Hij werd bij deze gelegenheid tot erevoorzitter van de EUREGIO benoemd. Joost van Oostrum (burgemeester Gemeente Berkelland) en Ansgar Hörster (Kreisdirektor Kreis Borken) werden tot plaatsvervangend voorzitters gekozen.

Ook werd de People-to-People-EUREGIO-prijs van dit jaar deze middag uitgereikt. De prijs bekroont ieder jaar bijzondere prestaties die de buurlanden in de EUREGIO met elkaar verbinden. De gelukkige winnaar van dit jaar is de grensoverschrijdende samenwerking tussen het Jeugdorkest Nederland en de Bürgerverein Offensive Lengerich e.V.. Dit initiatief zet zich al vele jaren in voor de interculturele uitwisseling tussen beide landen door middel van muziek. Jonge musici van het Jeugdorkest Nederland repeteren en treden regelmatig op in het Duitse Lengerich. Tijdens deze periode verblijven zij bij Duitse gastgezinnen.

De vertrekkende -en erevoorzitter Rob Welten (burgemeester Haaksbergen) geeft de voorzittershamer van de EUREGIO over aan Joris Bengevoord (burgemeester Winterswijk).

Podiumgesprek met de voormalig Duitse bondspresident Christian Wulff en erevoorzitter van de EUREGIO Rob Welten.

Jeugdorkest Nederland en Bürgerverein Offensive Lengerich e.V. zijn de winnaars van de People-to-People-EUREGIO-prijs 2024.

Danseressen van dansschool DanzArte Aalten/Dinxperlo gaven mooie optredens tijdens de intermezzo’s van het Algemeen Bestuur.

Foto’s: Rob Baas