Jeugdplatform EUREGIO Youth is prijswinnaar van de “Sail of Papenburg“

Met het jeugdplatform EUREGIO Youth heeft de EUREGIO de 2e plaats in de grensoverschrijdende Europese prijsuitreiking van de “Sail of Papenburg” behaald. De jury heeft de prestaties op het gebied van de jongerensamenwerking in de grensregio’s beoordeeld. EUREGIO Youth is een euregionaal netwerk voor jongeren uit de Nederlands-Duitse grensregio die zich actief inzetten voor grensoverschrijdende samenwerking en zo de stem van de jonge generatie in de grensstreek vertegenwoordigen.

De eerste prijs werd toegekend aan de Euregio Tirol-Zuid-Tirol-Trentino.

De prijsuitreiking vond op 29 oktober plaats tijdens de jaarlijkse conferentie van de Werkgemeenschap van Europese Grensgebieden (WVEG) in Novi Sad, Servië. De WVEG, de overkoepelende organisatie van grensregio’s in Europa, reikt de prijs elk jaar uit voor verschillende thema’s binnen de grensoverschrijdende samenwerking. Dit jaar was het motto van de “Sail of Papenburg” ‘Jongeren overwinnen grenzen’.

“Het is een geweldige prijs voor EUREGIO Youth en de EUREGIO”, zegt Christoph Almering, directeur-bestuurder van de EUREGIO. “Voor ons is het ook een bevestiging dat het verbinden van jongeren over de grenzen heen een zeer belangrijke rol speelt, omdat het ons leert wat voor jongeren belangrijk is bij het vormgeven van het toekomstige Europa.” Hij zei dat het geweldig was om “de inzet en passie van jongeren voor hun belangen in ons Europa te zien, vooral in moeilijke en onzekere tijden als deze.” Dat dit ook op Europees niveau wordt erkend, vindt hij bijzonder mooi, aldus Almering.

“We zijn erg blij dat we bij de Sail of Papenburg de tweede plaats hebben behaald en dat we de kans krijgen om onze grensoverschrijdende jongerenorganisatie “EUREGIO Youth” zichtbaarder te maken voor andere grensregio’s”, zegt Celina Bomers, lid van EUREGIO Youth. “Sinds drie jaar ontwikkelen we in een team van Duits-Nederlandse jongeren vele mooie projecten en we hebben er al enkele kunnen uitvoeren. We hopen dat we ook een voorbeeld kunnen zijn voor veel andere jongeren en hen kunnen motiveren om zoiets ook in hun regio te gaan doen.”

“EUREGIO Youth” wordt medegefinancierd door de Bezirksregierung Münster en de Niedersächsische Staatskanzlei.

Jeugdplatform EUREGIO Youth is prijswinnaar van de “Sail of Papenburg“

v.l.n.r.: Bernhard Bramlage, Eems-Dollard-Regio, juryvoorzitter Sail of Papenburg Award, Aleksandar Sofic, gastregio autonome provincie Voivodina, provinciesecretaris voor regionale ontwikkeling, interregionale samenwerking en lokaal zelfbestuur, 1e prijs: Stefan Graziadei, EGTC European Region Tyrol-South Tyrol-Trentino, 2e prijs: Joris Bengevoord, EUREGIO, 3e prijs: Ralf Oberdorfer, EUREGIO EGRENSIS AG Sachsen/Thüringen, speciale prijs: Project “Living Danube Limes”, Raffaela Woller, onderzoeksmedewerker, Universität für Weiterbildung Krems (Donau-Universität Krems) en Milena Krkljes, Faculty of Technical Sciences, University of Novi Sad. (© Cinzia Dellagiacoma/AEBR)