Het Zentrum für Niederlande-Studien (ZNS) in Münster is sinds december 2024 officieel partner van de Euregionale Doorlopende Leerlijn (EDL). Met hun expertise op het gebied van interculturele communicatie, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek spelen ze een centrale rol in de grensoverschrijdende samenwerking binnen de EUREGIO. Wat is hun bijdrage aan de EDL? En wat kunnen scholen en docenten van hen verwachten? We spraken Corine van Zuthem, Franziska Vehling en Ulrike Nachtigäller van het ZNS.
Wat doet het Zentrum für Niederlande-Studien?
Corine: “Het ZNS is hét kenniscentrum voor de Nederlands-Duitse betrekkingen. We doen onderzoek, leiden studenten op en organiseren tentoonstellingen en projecten om de samenwerking tussen Nederland en Duitsland te versterken. We hebben veel contact met de Bezirksregierung Münster en stimuleren uitwisselingen tussen Nederlandse en Duitse scholen. Onze kennis en ervaring stellen we nu ook beschikbaar binnen het expertisecentrum van de EDL.”
Wat is jullie rol binnen de Euregionale Doorlopende Leerlijn?
Corine: “Samen met Saxion zijn wij nu onderdeel van het expertisecentrum EDL.” Franziska vult aan: “We ondersteunen en informeren scholen en docenten , ontwikkelen lesmateriaal en stellen onderwijsmateriaal ter beschikking. Dit doen we door adviesgesprekken aan te bieden en een platform op te zetten waar scholen toegang krijgen tot bestaande onderwijsmodules. Het gaat verder dan alleen de taal leren; we richten ons ook op euregionale competenties en de kennismaking met het buurland. Wat we voor volwassenen doen met lezingen en tentoonstellingen, doen we nu ook voor kinderen binnen het expertisecentrum.”
Daarnaast zorgen ze ervoor dat het effect van uitwisselingen meetbaar wordt. Franziska: “We ontwikkelen vragenlijsten waarmee de leeropbrengsten na een uitwisseling kunnen worden geëvalueerd.”
Waarvoor kunnen scholen en docenten bij jullie terecht?
Ulrike: “We bieden in samenwerking met de scholenmakelaar advies aan scholen die willen starten met een uitwisseling of op zoek zijn naar geschikt lesmateriaal over Nederland of Duitsland. We hebben advies op maat ontwikkeld. Verschillende doelgroepen kunnen met verschillend thema’s bij ons terecht. Denk aan: studeren of stage lopen in Nederland of specifiek lesmateriaal. Bijvoorbeeld over de Nederlandse en Duitse eetcultuur.”
Wat zijn de grootste uitdagingen bij grensoverschrijdende samenwerking in onderwijs?
Ulrike: “Zichtbaarheid is een uitdaging. We hebben veel lesmateriaal en informatie, maar nog niet alle scholen weten dat ze bij ons terechtkunnen.”
Corine: “Duitse scholen zijn vaak meer geïnteresseerd in Nederlands dan Nederlandse scholen in Duits. Dat is jammer en daar liggen nog kansen.”
Franziska: “Duurzaamheid is ook belangrijk. We streven ernaar dat scholen niet alleen incidenteel uitwisselingen organiseren, maar langdurige samenwerkingen opbouwen.”
Meer informatie
Lees meer over het lesaanbod van het ZNS via: https://www.uni-muenster.de/ZNS/
Wil je advies over een uitwisseling met een partnerschool, lesmateriaal over het buurland of ondersteuning bij euregionaal onderwijs? Neem contact op via
- Telefoon: +31 (0) 6 – 834 947 58 (alleen tijdens schooltijd, niet in de vakantie)
- Telefon: +49 (0) 251 – 83 32 52 6 (nur während des Schulbetriebs, nicht in den Ferien)
- E-mail: expertisecentrum@edl.euregio.eu
Van 15 tot en met 17 mei 2025 viert het Haus der Niederlande in Münster zijn 30-jarig jubileum met het thema Niederlande in 3D. Meer informatie en het volledige programma zijn te vinden op uni-muenster.de.

Wilt u meer weten over grensoverschrijdende onderwijsmogelijkheden? Het project “Euregionale doorlopende leerlijn (EDL)”, dat wordt uitgevoerd in het kader van het Europese financieringsprogramma Interreg VI, biedt een unieke kans om meer te weten te komen over grensoverschrijdende onderwijskansen. Bezoek onze projectwebsite voor gedetailleerde informatie over de huidige activiteiten van de “Euregionale doorlopende leerlijn (EDL)”.
