Interreg verbindt: een langdurige samenwerking

Ulrich Grunewald werkt met zijn bedrijf al sinds 2008 aan verschillende Interreg-projecten.  Als ondernemer vindt hij het belangrijk om te blijven innoveren. Door Interreg-subsidies ontvangt hij niet alleen extra middelen om dit mogelijk te maken, ook komt hij in contact met andere organisaties met wie hij gezamenlijk aan deze nieuwe productinnovaties werkt.

Grunewald GmbH&Co.KG werkte recent nog aan het 5de INTERREG-project, Innoveren – geïnspireerd op de natuur, waarin het thema bionica centraal stond. Bionica neemt de natuur als voorbeeld en onderzoekt de structuren en processen die dieren en planten in de loop van de evolutie hebben ontwikkeld en past deze toe in de moderne techniek. ‘’Wij zijn bezig met de uitdaging om gietstukken te ontwikkelen die zo licht mogelijk, maar wel stabiel genoeg zijn. Onze klanten gebruiken steeds vaker lichtgewicht gegoten aluminium in plaats van vervormde stalen onderdelen. Om de vereiste eigenschappen te bereiken, moet het aluminiumgietstuk op een speciale manier worden ontworpen. Van de afdeling bionica van de Rijksuniversiteit Groningen ontvingen we voorstellen met mogelijke oplossingen hiervoor, die wij vervolgens om hebben gezet in de praktijk’’, legt Jan-Bernd Bleker van Grunewald GmbH&Co.KG uit.

‘’Bij ons laatste onderzoeksproject was het een groot voordeel dat we te maken kregen met verschillende meningen en inzichten en dat we regelmatig van gedachten konden wisselen. Ook taalbarrières werden altijd wel overwonnen’’, licht Ulrich Grunewald toe.

Meer verhalen over Interreg-projecten leest u in het magazine ‘’Grenzen verbinden’’.