Half uur tijdswinst met de trein tussen Amsterdam en Berlijn

Met de ingang van de nieuwe dienstregeling op het spoor op zondag 10 december doet de internationale trein Amsterdam – Berlijn een half uur sneller over het traject. Een heugelijk moment aangezien de EUREGIO zich al jaren inzet voor een snellere treinverbinding. Om bij dit bijzondere moment stil te staan was adjunct-directeur Dinand de Jong namens de EUREGIO uitgenodigd om samen met een officiële delegatie met de trein mee te rijden tussen Deventer en Rheine. De delegatie, naast Dinand de Jong bestaande uit Liesbeth Grijsen (geduputeerde Provincie Overijssel), Hanneke Steen-Klok (wethouder gemeente Hengelo), Marcel Elferink (wethouder gemeente Deventer), Maarten Haverkamp (NS-regiodirecteur) en Danou Veenhof (ProRail-regiodirecteur), werd in Rheine begroet door burgemeester Peter Lüttmann.

De grootste tijdswinst zit in het gebruik van andere locomotieven. Waar er eerst van locomotief gewisseld moest worden bij het grensstation in Bad Bentheim door verschillende soorten spanning op de bovenleidingen in Nederland en Duitsland, kunnen de nieuwe locomotieven op beide spanningen rijden en hoeft er dus niet meer gewisseld te worden. Dit is echter een tijdelijke oplossing, in afwachting van nieuwe treinen van Deutsche Bahn. Tevens is er 50 miljoen euro geïnvesteerd in het tracé om de trein sneller te kunnen laten rijden tussen Amsterdam en Berlijn. Zo is er bij station Oldenzaal een extra perron en een keerlus gebouwd voor de trein die tussen Oldenzaal en Zutphen rijdt, zodat de IC Berlijn kan doorrijden op het doorgaande spoor. Ook zijn er tussen Deventer en de Duitse grens drieduizend sensoren geplaatst die het baanvlak monitoren, zodat de trein vanaf Deventer in oostelijke richting sneller kan rijden. Naast deze aanpassingen aan de infrastructuur zijn er ook op de route een aantal stations geschrapt, waaronder Almelo, Bad Oeynhausen, Minden en Wolfsburg, waar de trein niet meer zal stoppen. In plaats van zes en een half uur, rijdt de trein door deze maatregelen nu in 5 uur en 52 minuten van Amsterdam naar Berlijn. Naast de tijdswinst is er nog meer positief nieuws voor reizigers tussen Amsterdam en Berlijn. Zo rijdt de trein in de nieuwe dienstregeling eenmaal vaker per dag (in totaal 7x per dag) en wordt er gereden met meer zitplaatsen.

Directeur-bestuurder Christoph Almering van de EUREGIO legt uit: “de EUREGIO is verheugd dat er na jarenlang lobby voeren een snellere verbinding is op het traject Amsterdam – Berlijn. In 2017 was de EUREGIO, samen met andere stakeholders in de grensregio, al op bezoek bij de Bondsdag in Berlijn om dit thema aan te kaarten. Een goede treinverbinding tussen Nederland en Duitsland draagt bij aan een betere uitwisseling tussen beide landen, grotere bereikbaarheid, meer economische groei in de grensregio en een verduurzamingsslag”. Almering: “De volgende stap is de inzet van nieuwe treinen vanuit Deutsche Bahn, waardoor reizigers met meer comfort kunnen reizen, en de verlenging van de spoorverbinding Enschede – Münster naar Zwolle om de verbinding tussen de landen in de grensregio nog beter te maken”.

V.l.n.r. Liesbeth Grijsen (geduputeerde Provincie Overijssel), Dinand de Jong (adjunct-directeur EUREGIO), Maarten Haverkamp (NS-regiodirecteur), Hanneke Steen-Klok (wethouder gemeente Hengelo), Danou Veenhof (ProRail-regiodirecteur) en Marcel Elferink (wethouder gemeente Deventer).