Filmpremiere „Grensherinneringen / Grenzerinnerungen“

INTERREG VA-subsidie voor kleine grensoverschrijdende projecten

Op zondag 27 september 2020 vond de première van de film “Grensherinneringen / Grenzerinnerungen” plaats in restaurant Grenszicht in Eibergen. In het kader van het INTERREG-VA-project “Beeld en Geschiedenis” werkten de Stichting “Ik vraag me af…” uit Eibergen, het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers uit Doetinchem, de Heimat- und Altertumsverein der Vredener Lande e.V. en het Instituut voor Nederlandse Filologie van de Westfaalse Wilhelms-Universiteit van Münster samen om gesproken verhalen uit de jaren 1930-1950 te filmen. Twee jaar lang werden 22 ooggetuigen uit de Nederlandse en Duitse grensgebieden geïnterviewd over hun ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog, de ontberingen van de naoorlogse jaren en de wederopbouw. De 75 minuten durende film “Grensherinneringen” zal in de toekomst ook beschikbaar zijn voor scholen en onderzoeksdoeleinden. Meer informatie en de trailer van deze ontroerende film zijn te vinden op www.stichtingikvraagmeaf.nl

Het project wordt ondersteund door het INTERREG-kaderproject voor het EUREGIO-gebied. Gemeenten en organisaties in het grensgebied kunnen zo grensoverschrijdende activiteiten uitvoeren die met Europese middelen worden gefinancierd. Afhankelijk van het type activiteit is ondersteuning tot € 25.000 mogelijk. Het doel van deze kleinere projecten is om mensen uit Nederland en Duitsland samen te brengen, samen te laten werken en zo de grensoverschrijdende sociale en economische banden in het EUREGIO-gebied te bevorderen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen “grensoverschrijdende bijeenkomsten”, die tot € 1.000 subsidie ontvangen, en projecten voor “intensieve en langdurige samenwerking” met een maximale subsidie van € 25.000.

Meer informatie en enkele voorbeelden van projecten zijn beschikbaar op de website www.euregio.eu/nl/subsidie. Geïnteresseerden kunnen ook telefonisch contact opnemen met het EUREGIO-kantoor (tel. 053 460 51 51).

Het kaderproject prioriteit II voor het EUREGIO-gebied wordt gedeeltelijk gefinancierd door de Europese Unie in het kader van het INTERREG V A-programma Duitsland-Nederland met middelen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Andere medefinanciers zijn de provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland, het ministerie van Economische Zaken van Noordrijn-Westfalen, de staatskanselarij van Nedersaksen en de EUREGIO.