EUREGIO Youth Battle 2023: Een geslaagde uitwisseling tussen Nederlandse en Duitse jongeren!

Op dinsdag 12 december vond de jaarlijkse Youth Battle bij STEPS in Gronau plaats. Leerlingen van vier verschillende scholen van beide kanten van de grensregio gingen op deze dag met elkaar aan de slag om ideeën te bedenken die de grensregio nog beter kunnen maken en hierbij de stem van jongeren te laten horen. Het winnende idee kwam van de groep ‘Wonen en Leefbaarheid, die hun idee “Wo(h)nen” presenteerde waarmee zij een platform willen creëren waarbij studenten aan beide kanten van de grens kamers kunnen vinden om te wonen tijdens de studie, met elkaar in contact kunnen komen en actuele informatie over activiteiten in de EUREGIO kunnen vinden.

De Youth Battle, die deze keer werd gemodereerd door Max van Tongeren, is een jaarlijkse ideeënwedstrijd van EUREGIO Youth gericht op uitwisseling tussen Nederlandse en Duitse scholieren. Voor deze editie waren leerlingen uitgenodigd van de Gesamtschule Gronau, de Julia Koppers Gesamtschule Borken, het Bonhoeffer College Geessinkweg Enschede en het Lyceum de Grundel Hengelo. Na het openingswoord van de directeur-bestuurder van de EUREGIO, Christoph Almering, werden de leerlingen verdeeld in vier groepjes bestaande uit zowel Nederlandse als Duitse leerlingen die elk op een eigen thema met elkaar in discussie gingen om te ontdekken welke aspecten er vanuit hun perspectief op dat thema ontbreken en welke oplossingen hiervoor gevonden zouden kunnen worden. Na de brainstormsessie kregen alle groepjes de kans om hun ideeën te presenteren aan de jury. De groep ‘mobiliteit en bereikbaarheid’ kwam met het idee om de elektrische deelscooters uit Enschede en de deeltaxi’s uit Gronau te combineren tot de GO-GE Mobil om in één app deze te kunnen vinden en hiermee makkelijker door de grensregio te reizen. De groep ‘onderwijs en arbeidsmarkt’ bedacht het concept van meeloopdagen en uitwisselingen tussen jongeren aan beide kanten van de grens om van elkaars cultuur te kunnen leren en jongeren aan de andere kant van de grens te kunnen leren. De groep ‘duurzaamheid en energietransitie’ stelde met de “Euregio-bike” een deelfietssysteem voor die in de hele grensregio gebruikt kan worden, zodat meer mensen de fiets pakken.

Hoewel dit allemaal hele mooie ideeën zijn en deze goed werden gepresenteerd, kon er natuurlijk maar één idee de winnaar zijn en dat is het idee “Wo(h)nen” geworden van de groep ‘wonen en leefbaarheid’. Vanuit het idee dat het voor studenten in de grensregio die aan de andere kant van de grens willen studeren lastig is om woonruimte te vinden en met studenten in contact te komen, hebben zij een platform bedacht waarop gemakkelijk via een app of website voor de hele grensregio te zien is waar er kamers beschikbaar zijn en waar er welke activiteiten gepland staan. Op deze manier moet het gemakkelijker worden om aan beide kanten van de grens te studeren en uitwisseling tussen Nederlandse en Duitse studenten te bevorderen. De jury, bestaande uit Christoph Almering (directeur-bestuurder van de EUREGIO), Marion Hemsing (adviseur van Saxion Hogeschool), Nicolien Boekhoudt (gemeenteraadslid in Hengelo en lid van de EUREGIO-raad) en Erik Kemp (gemeenteraadslid in Enschede en lid van de EUREGIO-raad) vond het idee een hele creatieve oplossing voor een actueel probleem dat aan beide kanten van de grens speelt en hieraan bij kan dragen om het probleem te adresseren. Daarnaast waardeerden zij de mooie presentatie die de leerlingen hadden gemaakt. Door de winst in de Youth Battle krijgen de leerlingen de kans om het idee verder uit te werken in het EUREGIO Youth Lab.

Tom Voortman, projectcoördinator EUREGIO Youth, vertelt: “Het is uitermate belangrijk dat het perspectief en de ideeën van jongeren terugkomen in de EUREGIO en daarom is het mooi om te zien dat zoveel jongeren zich via de Youth Battle met veel enthousiasme in willen zetten voor de grensregio en hiervoor met goede ideeën komen. Ook is dit een mooie gelegenheid voor de scholieren om in contact te komen met leerlingen van scholen aan de andere kant van de grens en van elkaars cultuur te leren. Na het winnen van de Grenslandprijs toont EUREGIO Youth dus andermaal haar succes aan als platform voor jongeren in de grensregio”.