EUREGIO viert 65ste verjaardag met talkshow

Op 23 oktober vierde de EUREGIO, de oudste europaregio, haar 65-jarig bestaan met een talkshow bij de omroep 1Twente in Enschede. Talrijke gasten keken niet alleen terug op 65 jaar grensoverschrijdende samenwerking, maar vooral ook vooruit. Want er is nog werk aan de winkel in de grensstreek.

Stralend stonden de twee presentatoren Christoph Almering (directeur-bestuurder EUREGIO) en Niels Veurink (1Twente) voor de camera in het debatcentrum van 1Twente. Met “Welkom bij 65 jaar EUREGIO” begroetten zij de ongeveer 100 kijkers in de livestream en hun studiogasten in twee talen. Na een filmpje over de plannen voor het EUREGIO-kwartier, dat de verbinding tussen Duitsland en Nederland in de toekomst nog verder moet versterken en waar ook het nieuwe EUREGIO-gebouw moet komen, begon de gespreksronde tussen de Nederlandse en Duitse panelgasten. Al 65 jaar zet de EUREGIO zich in om de “grens uit de hoofden van de mensen” te halen. Grensoverschrijdende samenwerking op alle terreinen van de samenleving staat door globalisering en digitalisering steeds meer in de belangstelling. Sinds haar oprichting in jaren vijftig staat de EUREGIO voor een dergelijke grensoverschrijdende en toekomstgerichte samenwerking tussen de aangesloten gemeenten en waterschappen uit Nederland en Duitsland. Landelijk of stedelijk gelegen, diversiteit versterkt de regio. Reden genoeg om dit “kleine” jubileum te vieren. Onder het motto van de strategie EUREGIO 2030 “stad-land-regio” keken de gasten maandagavond naar het verleden, het heden en de toekomst.

In de geest van EUREGIO-pionier Alfred Mozer werd gekeken naar de rijke geschiedenis en ontwikkeling van de grensoverschrijdende organisatie als schakel. In een paneldiscussie spraken Susanne van den Beukel en Nicolien Boekhoudt (beiden EUREGIO-raadsleden), Rob Welten (voorzitter van de EUREGIO en burgemeester van de gemeente Haaksbergen) en Uwe Fietzek (Landrat van de Landkreis Grafschaft Bentheim en lid van het Dagelijks Bestuur van de EUREGIO) over actuele onderwerpen uit de regio en de toekomst van het Nederlands-Duitse samenwerkingsverband. Het palet aan onderwerpen was breed: Het belang van de lokale democratie, de bouwplannen voor het nieuwe EUREGIO-kwartier, het GrensInfoPunt, EUREGIO Youth, people-to-people projecten en het Interreg Kleinprojectenfonds, ondermijning, de economische corridor Zwolle-Münster en nieuwe projecten, zoals het Euregionale Netwerk Arbeidsmigranten en de Euregionale Doorlopende Leerlijn, maar ook de Europese verkiezingen in 2024 en vrede in Europa kwamen aan bod.  Of het nu ging om een grensoverschrijdende skateboardwedstrijd, een gezamenlijk jeugddebat of een Nederlands-Duits inclusief voetbalteam, de avond weerspiegelde de uiteenlopende onderwerpen uit de EUREGIO.

“Ik word er blij van, meer heb ik er niet over te zeggen”, zegt Susanne van den Beukel over de projecten. “En dat is wat ik zie in de kleine projecten in de EUREGIO. Mensen aan beide kanten van de grens komen bij elkaar en doen leuke dingen, of het nu sport of cultuur is, en ontdekken dat de ander ook een mens is, maar alleen een andere taal spreekt en een iets andere cultuur heeft,” voegt ze eraan toe.

Voor de toekomst, zegt zij, is het vooral belangrijk om jonge mensen aan boord te krijgen.

“Eigenlijk zou elke jongere zich om de EUREGIO moeten bekommeren”, zegt Christoph Almering.

Niels Veurink sloot het jubileumprogramma af met de woorden “Bedankt voor 65 jaar EUREGIO in één uur”. De uitzending kan worden bekeken op YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=0amY0iX2dLA).

De EUREGIO vierde 65ste verjaardag met een talkshow. © EUREGIO

Ook EUREGIO Youth nam deel aan het evenement. © EUREGIO