Een levendige industriële geschiedenis

De EUREGIO kent een gemeenschappelijke geschiedenis als het gaat om onze industriële cultuur. De partners van het INTERREG project “EuregioNetwerk Industriecultuur” brengen verschillende industriehistorische locaties uit het Duits-Nederlandse grensgebied samen in het netwerk Industriecultuur.

Christoph Almering vertelt als gastspreker in een video op de website van het EuregioNetwerk Industriecultuur dat de textielindustrie vroeger een van de belangrijkste innovatieve takken was van de economie. “Het laat zien dat de wens om te innoveren er in de grensregio altijd al geweest is. Door verschillende locaties in Nederland en Duitsland aan elkaar te verbinden wordt het mogelijk om de regionale geschiedenis grensoverschrijdend te beleven”, aldus de directeur-bestuurder van de EUREGIO. De video kan hier bekeken worden.

EUREGIO_-_Christoph_Almering_Directeur_bestuurder_-_©Annabel_Jeuring

© EUREGIO

EuregioNetwerk_Industriecultuur_-_Kinderen_in_het_interactieve_museum_-_©VVV_Oude_IJsselstreek

© VVV Oude IJsselstreek

Op de locaties binnen het netwerk is het mogelijk om verschillende werkplekken te zien die vroeger erg belangrijk waren, zoals zoutwinning en de textielindustrie. Veel locaties zijn tegenwoordig een toeristische trekpleister geworden, waar bezoekers de industriële geschiedenis kunnen leren kennen door bijvoorbeeld interactieve spellen en entertainment. Op de nieuwe projectwebsite is te zien welke locaties deel uit maken van het netwerk: https://www.industriewerk.eu/. De projectpartners hopen dat de locaties spoedig weer de deuren mogen openen voor bezoekers.

Het project ‘’EuregioNetwerk Industriecultuur” wordt gefinancierd vanuit de Europese Unie en maakt deel uit van het INTERREG V A programma Deutschland-Nederland. Verder ondersteunen de Duitse ministeries MB Niedersachsen en MWIDE NRW het project en aan Nederlandse zijde de provincies Overijssel en Gelderland.