Duitse deelstaat Nedersaksen bevestigt financiering van GrensInfoPunten

Grensgangersadvies ook in de toekomst veiliggesteld

27 november 2020

Denk je jouw droombaan gevonden te hebben, maar is de baan in het buurland? Of wil je verhuizen naar of studeren over de grens? Het kan allemaal. Voor de bewoners van het grensgebied is de grens al lang geen obstakel meer. De euregio’s zetten zich juist in voor het creëren van een ‘360°-perspectief’ dat wil zeggen dat mensen de kansen zien die de eigen regio – ook over de grens – te bieden heeft. De adviseurs van het GrensInfoPunt (GIP) weten dat relevante informatie en betrouwbaar advies van groot belang zijn voor (potentiële) grenspendelaars. Voor mensen die goed geïnformeerd de stap over de grens zetten, zijn taal, cultuurverschillen en verschillen in de fiscale en sociale wetgeving geen obstakels meer.

Het is officieel: Minister Birgit Honé ondertekende op vrijdag de financieringstoezegging van het Nedersaksische Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung. Nedersaksen zal ongeveer 160 000 euro per jaar aan het project bijdragen. Daardoor kunnen de GrensInfoPunten die bij de EUREGIO in Gronau en bij de Eems Dollard Regio (EDR) in Bad Nieuweschans gevestigd zijn, hun werk in ieder geval tot en met 2023 voortzetten. Eerder hadden de Nederlandse partners (het Rijk, betrokken provincies, regionale samenwerkingsverbanden en gemeenten), de deelstaat Noordrijn-Westfalen en enkele Duitse (Land-)Kreise hun steun al toegezegd.

De Eems Dollard Regio en de EUREGIO zijn blij met de financiering vanuit het Nedersaksische ministerie. ‘Om een beeld te vormen: een blik over het tuinhek naar de buren is de moeite waard’, vertelt directeur-bestuurder van de EUREGIO Christoph Almering. ‘Vooral wanneer we de Europese binnengrenzen niet als obstakels, maar als kansen zien, leven we Europa.’

Hoofd INTERREG/EDR Ilona Heijen is eveneens enthousiast over de diensten van de GIP’s: ‘De GrensInfoPunten leveren een enorme bijdrage aan de samenleving in de grensregio. Dankzij de uitstekende adviesdiensten werden in de afgelopen jaren vele wegen richting het buurland geëffend. Relevante advisering zorgt ervoor dat belemmeringen afgebouwd kunnen worden.’

Beide Nederlands-Duitse euregio’s adviseren bij vragen over werken, wonen en studeren in het buurland. Tot op heden worden de gratis adviesdiensten van de GrensInfoPunten onder meer met EU-subsidies vanuit het INTERREG-subsidieprogramma bekostigd. Deze ondersteuning eindigt echter in 2020.

Naast de persoonlijke advisering biedt ook de tweetalige website van de GrensInfoPunten (www.grenzinfo.eu) veel informatie. Op die website vinden grenspendelaars actuele informatie en antwoorden op veel gestelde vragen. Bovendien is er op de website een speciale rubriek voor corona gerelateerde vragen te vinden.

Omdat de ondertekening van de GIP-financiering vanwege de coronacrisis niet tijdens een feestelijke bijeenkomst kon plaatsvinden, publiceert het GrensInfoPunt Eems Dollard Regio (GIP EDR) videoboodschappen ter gelegenheid van het voortbestaan. Daarin komen naast Birgit Honé, René Paas en Marc-André Burgdorf ook talrijke partners uit het GIP-netwerk aan het woord. Zij vertellen in de video’s over hun ervaringen met het GIP. Bekijk de video’s hieronder.

Minister Birgit Honé van Nedersaksen, ondertekent financieringstoezegging voor de GrensInfoPunten van de EDR en de EUREGIO

Minister Birgit Honé van Nedersaksen, ondertekent financieringstoezegging voor de GrensInfoPunten van de EDR en de EUREGIO.

EUREGIO_-_Rob_Welten_EUREGIO-voorzitter_ondertekend_de_overeenkomst_over_de_GIP-financiering_voor_de_EUREGIO
EUREGIO_-_Christoph_Almering_EUREGIO-directeur-bestuurder_ondertekend_de_overeenkomst_over_de_GIP-financiering_voor_de_EUREGIO

EUREGIO-voorzitter Rob Welten en directeur-bestuurder Christoph Almering ondertekenen de overeenkomst over de GIP-financiering voor de EUREGIO.

Ook de Landräte van de Landkreis Grafschaft Bentheim Uwe Fietzek en van de Landkreis Emland Marc-André Burgdorf ondertekenen de GIP-overeenkomst.

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden