Duits-Nederlands INTERREG-project ‘’Geopark Cooperation’’ toont succes

Resultaten werden op een internationale conferentie gepresenteerd

De eer ging dit jaar naar De Hondsrug UNESCO Global Geopark om de jaarlijkse internationale Geoparkconferentie te organiseren. Ongeveer 160 mensen uit 27 verschillende landen kwamen daarvoor naar Zeegse nabij Groningen. Samen met projectpartner en tevens buur, Geopark TERRA.vita, werd een interactief programma georganiseerd om met een klapper het INTERREG-project Geopark Cooperation te beëindigen.

In het project werden verschillende maatregelen, zoals een nieuwe wandelroute tussen het Duitse en Nederlandse park, educatieve films en een Geo-Game App grensoverschrijdend opgepakt. De samenwerking ontstond 4 jaar geleden, omdat de geoparken bezoekers wilden stimuleren ook het naburige park te bezoeken. Beide natuurgebieden staan bekend om hun bijzondere geologische, archeologische, ecologische en culturele waarde. Er is dan ook een groot recreatieaanbod voor toeristen, waaronder wandel- en fietsroutes en musea. Tijdens een bezoek aan het Nederlandse Borger kan men alles leren over de geschiedenis van de hunebedden en voor het natuurhistorisch museum moet je in Osnabrück zijn. Ook worden moderne technieken, zoals VR-brillen gebruikt om de bezoekers kennis te laten maken met de mooiste plekken uit de natuur. De geoparken samen geven een goed beeld van de geschiedenis van de aarde in ons grensgebied en daarom maakt een bezoek aan beide parken het verhaal compleet.

Op de conferentie werden verschillende maatregelen gepresenteerd. Een van de belangrijkste mijlpalen in het project was de ontwikkeling van een wandelroute tussen beide parken. Ondanks de geografische nabijheid miste deze verbinding nog. Een nieuwe wandelroute van maar liefst 325 kilometer maakt hier inmiddels verandering in! De wandelroute werd dit jaar bovendien direct bekroond als “Wandelroute van het jaar 2022” door de Fiets en Wandelbeurs uit Nederland. Mede dankzij de perfecte bewegwijzering en de grote afwisseling aan landschappen langs de route heeft de jury deze prijs aan de route toegekend.

Daarnaast ging er een film in première over beide geoparken. In de film maken 3D animaties, zoals dinosaurussen en reusachtige libellen een tijdreis door het landschap en dronebeelden geven de hoogteverschillen en de fauna van het gebied weer. Tijdens de conferentie werd uitgelegd dat het erom gaat de geschiedenis van de aarde tot leven te laten komen en de kennis op een eenvoudige en interessante manier over te brengen op alle leeftijdsgroepen.

Ook de net ontwikkelde Geo-Game ‘’The Lost Collection“ werd gepresenteerd tijdens de bijeenkomst. Aan de bezoekers werd het spel dat door middel van een app op de telefoon gespeeld kan worden uitgelegd en vervolgens kon het spel buiten gespeeld en uitgeprobeerd worden. Het spel heeft iets weg van de bekende Pokémon Go-app, waarbij men in de geoparken op zoek zal gaan naar bijzondere highlights en deze verzameld. De eerste punten werden in elk geval al gescoord bij de Geoparkconferentie en de projectpartners kijken er naar uit om de aankomende tijd weer veel Duitse en Nederlandse bezoekers in de geoparken te mogen ontvangen.

‘’Je krijgt ook extra punten voor bijzonder goed verborgen hoogtepunten‘‘, grapt projectleider Maike Neumann van Landkreis Osnabrück

Het INTERREG VA – project ‘’Geopark Cooperation‘’ werd gefinancierd door de Europese Unie. Verder ondersteunden het Niedersächsische Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten en de provincie Drenthe het project. De projectpartners zijn: UNESCO Geopark TERRA.vita, Hunebedcentrum, Landkreis Osnabrück, Stichting De Hondsrug UNESCO Global Geopark, Stichting Behoud Groene Hortus, Stadt Osnabrück, Internationaler Naturpark Bourtanger Moor-Bargerveen e.V., Hasetal Tourismus GmbH.