Digitaal werkbezoek gedeputeerden aan EUREGIO

Op 6 november brachten de gedeputeerden Peter van ’t Hoog (Provincie Gelderland) en Roy de Witte (Provincie Overijssel) een digitaal werkbezoek aan de EUREGIO. Centraal stonden onder meer de grensoverschrijdende gezondheidszorg, de Strategie EUREGIO 2030 en de drukte bij de GrensInfoPunten (GIP) in coronatijden. Verder was er ook gelegenheid de intensieve samenwerking op het gebied van arbeidsmarkt, economie, onderwijs, mobiliteit, maatschappelijke ontwikkeling en kleine projekten voor te stellen.

Het werkbezoek was in eerste instantie gepland als een fysieke ontmoeting, maar door de Covid-19 pandemie moest het digitaal plaatsvinden. EUREGIO-voorzitter Rob Welten, directeur-bestuurder van de EUREGIO Christoph Almering en hun medewerkers verwelkomden de twee gedeputeerden op vrijdagochtend 6 november in een videoconferentie.

Het doel van de bijeenkomst was dan ook om de EUREGIO en enkele van de belangrijkste thema’s van de grensoverschrijdende samenwerking beter te leren kennen en hun kennis te verdiepen. Christoph Almering lichtte eerst de nieuwe strategie EUREGIO 2030 toe, die vorm geeft aan de visie van een gezamenlijke Nederlands-Duitse metropoolregio. Hoe de EUREGIO hier al mee bezig is, werd vervolgens in presentaties over de samenwerking op het gebied van arbeidsmarkt, onderwijs, economie, mobiliteit, maatschappelijke ontwikkeling en kleine projekten toegelicht.

Er werd ook veel aandacht besteed aan de grensoverschrijdende gezondheidszorg. Al bijna 25 jaar wordt in Nederland gewerkt aan de ontwikkeling van een helikopter netwerk voor acute zorgverlening, de zogenoemde trauma-heli’s of wel de Mobiele Medisch Teams (MMT’s). De regio Overijssel is echter tot heden een onderverzorgd gebied waar alleen helikopter voorziening beschikbaar is die van verder weg moet komen. De Regio Twente wordt overdag afgedekt door een traumaheli vanuit Duitsland (Rheine), mits deze niet al ingezet is in eigen land.

Bureau Acute Zorg Euregio spant zich al langere tijd in om acute zorg in Twente, Noord-Oost Gelderland en de Duitse grensstreek te verbeteren. Momenteel worden verkennende gesprekken gevoerd om de mogelijkheid van een Duits-Nederlandse samenwerking te onderzoeken voor een multifunctionele MMT-helikopter op Airport Twente. Op deze manier kan voor de bewoners van Overijssel, Noord-Gelderland en de Duitse grensregio snelle en goede acute zorg, conform de landelijke standaard, worden gerealiseerd.

Peter van 't Hoog - gedeputeerde Provincie Gelderland © Provincie Gelderland

Peter van ’t Hoog – gedeputeerde Provincie Gelderland © Provincie Gelderland

Roy de Witte - gedeputeerde Provincie Overijssel © Provincie Overijssel

Roy de Witte – gedeputeerde Provincie Overijssel © Provincie Overijssel

Team

Christoph Almering - Directeur-bestuurder