Die Tolle Woche: Week vol feestelijke activiteiten met een Duits jasje

Die Tolle Woche (30 september t/m 8 oktober) belooft dit jaar weer een feestelijke week te worden. De jaarlijkse Duitslandweek in Enschede bestaat uit diverse evenementen die voor inwoners uit de hele Euregio interessant zijn. Die Tolle Woche draagt bij aan de ambitie van Enschede om meest Duitse stad van het land te zijn.

‘Zoek de grens op’: dát hoort bij de identiteit van Enschede.

Meer dan ooit wil Enschede de verbinding opzoeken met haar Duitse buren. De gemeente werkt hieraan met haar Duitslandstrategie. Maar Enschede wil ook juist inwoners inspireren om over de grens te kijken. Burgemeester Roelof Bleker: “Ook hier vlak over de grens in Duitsland liggen kansen voor studie, werk en leuke uitstapjes. Maar ook om nieuwe mensen te leren kennen met dezelfde hobby, leefstijl of sportinteresses. Met Die Tolle Woche nodigen we inwoners van beide kanten van de grens uit om te ontdekken wat er over de grens allemaal mogelijk is.”

De belangrijkste activiteiten tijdens die Tolle Woche uitgelicht:

  • Poëziewedstrijd ‘Noaberschap’ – 1 oktober  Op 1 oktober is bij boekhandel Broekhuis de prijsuitreiking van de internationale poëziewedstrijd ‘Noaberschap’. Inwoners uit de hele Euregio konden hiervoor gedichten inzenden in het Nederlands, Duits of Nedersaksisch. Met de poëziewedstrijd wil de gemeente meer aandacht vragen voor de ‘grenzeloze cultuur’: De streektaal en het noaberschap dat over grenzen heen verbindt.
  • Young Europe event – 6 oktober Op 6 oktober duikt een groep Nederlandse en Duitse studenten met elkaar in het thema ‘Europa’. De jongeren kruipen tijdens de middag in verschillende rollen en proberen de anderen van hun standpunten te overtuigen. Hoe bekijk je thema’s als duurzaamheid of mobiliteit vanuit verschillende ogen – zoals inwoners uit de grensregio, een nationale regering of de Europese Unie?
  • Ontdek onze prachtige partnerstad Münster – 8 oktober Inwoners uit Enschede kunnen zich aanmelden voor een rondleiding door de Duitse partnerstad Münster op 8 oktober. De rondleiding is met een gids en in het Nederlands. Inwoners uit Münster kunnen een rondleiding door Enschede doen op 3 oktober met een gids – in het Duits.
  • Tolle Woche ‘Schwule vibes’ – 30 september Stonewall organiseert een heuse dansavond in Oktoberfest stijl. Inclusief optreden van dragqueens.

Er zijn nog veel meer activiteiten in de binnenstad van Enschede én daarbuiten. Zoals het Oktoberfest op het Van Heekplein, een nieuwe grensoverschrijdende theetuinroute, sportwedstrijden, een pubquiz en nog veel meer.