De EUREGIO koestert contacten met scholen

De maand mei stond bij de EUREGIO in het teken van scholen. Niet minder dan 3 evenementen vonden toen plaats.

Op 4 mei was de EUREGIO te gast bij de Europaschool Fritz-Winter-Gesamtschule in Ahlen in het kader van de Europaweek. Net als in de afgelopen jaren stelde de EUREGIO zich en haar werk voor. Dit gebeurde o.a. door een interactieve quiz over het thema Duitsland-Nederland en leuke weetjes. Tenslotte kregen de scholieren de gelegenheid hun vragen te stellen over oriëntatie na schooltijd. Velen waren geïnteresseerd in stages of studeren in het buitenland – sommigen overwegen zelfs naar Nederland te gaan.

Een ander evenement vond plaats op 5 mei. Het Kopernikus-Gymnasium uit Rheine en hun Italiaanse gastleerlingen brachten een bezoek aan de EUREGIO. Hier werden zij geïnformeerd over euregio’s, dus Europese regio’s, in het algemeen en specifiek over deze EUREGIO (gevestigd in Gronau/Enschede) als de oudste en eerste organisatie van dit soort. De structuren en gemeenschappelijke doelstellingen werden toegelicht en in het bijzonder EUREGIO Youth. EUREGIO Youth is een netwerk voor jongeren die actief (willen) deelnemen aan grensoverschrijdende samenwerking en zo de stem van de jonge generatie in de grensregio vertegenwoordigen. Jongeren uit Duitsland en Nederland in de leeftijd van 16 tot 25 jaar kunnen door middel van verschillende activiteiten helpen een “grenzeloze” regio vorm te geven.

Op 17 mei was de EUREGIO te gast in de leraarskamer van de Städtische Realschule in Ochtrup om te informeren over de werkzaamheden van de EUREGIO en het belang van de Duits-Nederlandse samenwerking in het grensgebied. De Städtische Realschule in Ochtrup is sinds 2021 een Euregio-profielschool. Dit betekent dat de scholieren van jongs af aan kennismaken met het aangrenzende Nederland, de taal en cultuur van het buurland en dat het contact met Nederland actief wordt onderhouden.

Foto-News.jpg