Covid-19 Update – 13 januari 2022

Vanaf 13 januari 2022 gelden er nieuwe coronaregels in Noordrijn-Westfalen. Onder meer worden de toegangsbeperkingen veranderd voor ruimten waar geen mondkapje kan worden gedragen. Verder komt er een uitbreiding van de de regels voor het gebruik van mondkapjes.

Toegangsbeperkingen

De voorheen geldende 2G-Regel wordt uitgebreid naar “2G-plus”. Dit betekent dat naast een volledige vaccinatie of genezing nu ook nog een negatieve sneltest moet worden aangetoond. De test mag maximaal 24 uur oud zijn. Nieuw is dat nu ook een zelftest onder toezicht ter plekke kan worden uitgevoerd.
Voor mensen die al een booster-vaccinatie hebben gehad of twee keer zijn gevaccineerd en zijn hersteld, is geen aanvullende test nodig.

Mondkapjesplicht uitgebreid

Ook buiten zullen in sommige gevallen mondkapjes verplicht zijn. Namelijk op plaatsen die vrij toegankelijk zijn voor ongevaccineerden. Dit betreft bijvoorbeeld wachtrijen en evenementen waarbij er geen 3G-controles zijn.

Het dragen van een FFP2-mondkapje is in Noordrijn-Westfalen niet verplicht gesteld. Wel wordt het dragen ervan uitdrukkelijk aanbevolen wegens de grotere effectiviteit. In Nedersaksen daarentegen zijn FFP2-mondkapjes sinds december verplicht in de detailhandel.

Bronnen:

In Nedersaksen wordt de kerst- en nieuwjaarsrust verlengd tot 2 februari 2022. Dit betekent dat de strengere contactbeperkingen die in december zijn besloten, van toepassing zullen blijven.

Bronnen:

Covid 19 Update – 13 Januari 2022 1