Bestuurders en EUREGIO doen oproep: Reis niet naar Nederland op 1 mei!

Ja, het klinkt verleidelijk: de winkels zijn open, de terrassen ook, en Nederland heeft de eerste stap van zijn openinsplan gelanceerd. Voor veel Duitsers is 1 mei een bijzonder populaire dag voor een uitstapje naar de buren. Maar bestuurders aan beide zijden van de grens raden met klem af van dergelijke dagjes uit.

EUREGIO-voorzitter Rob Welten: “Corona heeft ook dit voorjaar nog invloed op ons grensoverschrijdend leven. Laten we daarom vooral ons gezond verstand gebruiken. Houd u ook nu aan de covid-regels, blijf zo veel mogelijk thuis, zodat snel weer meer kan, ook grensoverschrijdend.” Hij vult aan: ”U mag van ons als EUREGIO verwachten dat we ons blijven inzetten voor maatwerk oplossingen voor met name grenspendelaars, bijvoorbeeld op het gebied van werk, onderwijs en zorg.”

Kai Zwicker, landrat van Kreis Borken, maakt het duidelijk: “Met het oog op de versoepelde coronamaatregelen in Nederland houd ik ook hier, samen met mijn collega’s uit Nederland, nogmaals een pleidooi: Blijf thuis, ga niet winkelen in het buurland. Neem geen risico!”

De burgemeester van Enschede, Onno van Veldhuizen, is dezelfde mening toegedaan: “De feestdagen begin mei komen eraan, maar het aantal corona-besmettingen in Nederland is op dit moment nog steeds te hoog. We kijken ernaar uit dat de Duitse buren hopelijk binnenkort weer bij ons kunnen genieten van een dagje uit. Maar voor nu geldt: nu nog even niet. Blijf gezond en blijf daarom zoveel mogelijk thuis. Breng u zelf en en uw naasten niet in gevaar.”

Zijn Winterswijkse collega burgemeester Joris Bengevoord kan dat alleen maar beamen: “Ik kan me niets mooiers voorstellen dan dat we eindelijk weer eens met z’n allen kunnen winkelen en koffie drinken op een terrasje, ook in Winterswijk. Maar het is te vroeg voor een dagje uit over de grens op 1 mei. Beste vrienden uit Duitsland, blijf dit weekend alstublieft thuis!”

Uwe Fietzek, landrat van Grafschaft Bentheim, weet natuurlijk ook hoe geliefd 1 mei is voor uitstapjes naar de buren. “Onderneem nu alsjeblieft geen onnodige reizen over de grens! Zo beschermt u uzelf en uw dierbaren. De reis over de grens komt nog wel een keer. Wat we nu nodig hebben is nog een beetje meer geduld en een dosis gezond mensenverstand.”

En John Joosten, burgemeester van de gemeente Dinkelland, vraagt: “Hou nog even vol en houd afstand. Rijd niet naar het buurland als het niet nodig is. Voorlopig moet nog gelden: Goede buren beschermen elkaar. Zodat we hopelijk snel weer bij elkaar kunnen komen en onze vriendschap in beide landen kunnen vieren.”

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden