Opening verbreed fietspad langs het Almelo-Nordhornkanaal

Een veilig fietspad waarop toeristen en inwoners wandelend of met de fiets de cultuurhistorische route langs het Almelo-Nordhornkanaal kunnen beleven. Dat was het doel van het verbreden van 4,3 km fietspad langs het kanaal vanaf de Duitse grens tot aan de Ootmarsumsestraat. Het fietspad is al enige tijd klaar, maar vanwege corona was een officiële opening nog niet mogelijk. Vrijdag 2 juli jl. kwamen de bestuurders van de grensgemeenten Dinkelland en Nordhorn alsnog bij elkaar voor deze mijlpaal binnen het grensoverschrijdende project langs het kanaal.

“We hebben destijds verschillende varianten voor het verbreden van dit fietspad onderzocht”, laat wethouder Benno Brand van de gemeente Dinkelland weten. “Uiteindelijk is onze keuze gevallen op het model ‘karrespoor’.” Dit houdt in dat parallel aan het bestaande pad een extra betonpad is aangelegd, zodat er een soort karrespoor is ontstaan. “Zo zorgen we ervoor dat het fiets- en wandelverkeer aan de grens elkaar veilig kan blijven passeren.”

Gemeente_Dinkelland_en_de_stad_Nordhorn_-_Bestuurders_op_het_fietspad_-_©Gemeente Dinkelland

© Gemeente Dinkelland

Wethouder Thimo Weitemeier van Stadt Nordhorn vindt het een goede ontwikkeling dat het brede fietspad dat de ruggengraat vormt van het fietsnetwerk in Nordhorn, nu ook is doorgetrokken naar Denekamp: “Het verbreden van het fietspad verbetert de verbinding tussen Nederland en Duitsland en daarmee ook de bereikbaarheid van horeca-, winkel- en recreatievoorzieningen.” De wethouder merkt al dat het fietspad steeds vaker wordt gebruikt. “De omgeving tussen Denekamp en Nordhorn is natuurlijk buitengewoon mooi om doorheen te fietsen. Daarnaast bevorderen we hiermee de mogelijkheden voor milieuvriendelijke mobiliteit. Dit past binnen de uitdagingen van deze tijd.”

Over het grensoverschrijdende project Kanal Allee Denekamp Nordhorn

Gemeente Dinkelland en Stadt Nordhorn ontwikkelen gezamenlijk een cultuurhistorische route die Denekamp en Nordhorn met elkaar verbindt. Het verbreden van het fietspad is hier onderdeel van. De route geeft informatie over de geschiedenis van het kanaal en zijn omgeving. Dit gebeurt op bijzondere plekken door middel van tekstborden in het Duits en Nederlands. Voor de uitvoering van het project is geld beschikbaar gesteld door INTERREG. Het INTERREG-project ‘’Kanalallee Denekamp-Nordhorn” wordt gefinancierd door de Europese Unie. Verder ondersteunen de provincie Overijssel, het Duitse Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung uit Niedersachsen, Stadt Nordhorn en gemeente Dinkelland het project.

Meer informatie over de andere activiteiten/deelprojecten langs de cultuurhistorische route, vindt u op www.dinkelland.nl/project-kanal-allee-denekamp-nordhorn