DE IDEALE GRENSWERKER

Aansluiting op de euregionale arbeidsmarkt

Wij werken aan vermindering van de barrièrewerking van de grens in een 360 graden arbeidsmarkt. Ons doel is om werkgevers te faciliteren om grenswerkers succesvol in te zetten.  Hiertoe hebben we een profiel van de ideale grenswerker opgesteld en wordt aan een skills- en opleidingsprofiel gewerkt. Ook ontwikkelen we een praktijkgerichte toolbox met tools en instrumenten voor het werkveld en het onderwijs.

© Saxion

Wat bieden wij?

Profiel Ideale grenswerker

Skills- en opleidingsprofiel voor succesvolle grenswerker

Toolbox met tools en instrumenten voor het werkveld en het onderwijs

Onderzoek en methodologie

Het onderzoek binnen het EDL-project is opgedeeld in verschillende fases en richt zich op het identificeren en ontwikkelen van euregionale competenties die essentieel zijn voor de arbeidsmarkt aan beide zijden van de grens.

  • Fase 1: Profiel ideale grenswerker: Afnemen van een Quickscan: Uitgebreide vragenlijst gericht op verschillende sectoren
  • Fase 2: Skills en opleidingsprofiel:  Afnemen van diepte-interviews:  Gesprekken met werkgevers en werknemers
  • Fase 3: Sleutels tot succes: Ontwikkelen van tools en instrumenten voor het werkveld en het onderwijs.

Deze aanpak zorgt ervoor dat het onderzoek niet alleen theoretische inzichten biedt, maar ook praktische tools en methoden ontwikkelt die direct inzetbaar zijn voor zowel bedrijven als onderwijsinstellingen in de grensregio. Door de bevindingen toe te passen, kunnen zowel Nederlandse als Duitse werknemers beter worden voorbereid op de kansen en uitdagingen van de euregionale arbeidsmarkt.

Samenwerking en partners

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het lectoraat “Employability Transition” van Saxion Hogeschool in samenwerking met onderzoekers van het ROC van Twente, DNL-contact en Hochschule Osnabrück. De AiW e.V. en overige stakeholders brengen expertise en contacten met het regionale bedrijfsleven in.

Contact

Benieuwd wat het onderzoek voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact op, bijvoorbeeld als je wil meewerken aan een interview, om je ervaringen met ons te delen of als je vragen hebt over het onderzoek.

dr. Ines Schell-Kiehl

lector Inclusief
Werk & Technologie
Saxion Academie
Mens en Arbeid
i.schell.01@saxion.nl

Jacqueline ten Voorde-Bovendeert

Saxion / Lectoraat
Onderzoeker Employability Transition
j.f.e.bovendeert@saxion.nl

Cora van Triest

Saxion / Lectoraat
Onderzoeker Employability Transition
c.a.vantriest@saxion.nl

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuws, activiteiten en ontwikkelingen bij de EDL? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief! Vier keer per jaar mailen wij jou ons laatste nieuws.

Partners

Geassocieerde partners

Het project Euregionale Doorlopende Leerlijn (EDL) wordt uitgevoerd in het kader van het Interreg VI-programma Deutschland-Nederland en wordt medegefinancierd door de Europese Unie, MWIKE NRW en MB Niedersachsen, alsmede de provincies Overijssel en Gelderland.