Vredesvuur van Overijssel maakt stop in Coesfeld

Op donderdag 11 mei komt het Overijssels- Duitse vredesvuur aan in de Duitse stad Coesfeld. Dit vredesvuur is tijdens Bevrijdingsdag in Zwolle door de Commissaris van de Koning Andries Heidema overgedragen aan de Duitse minister president van Noordrijn-Westfalen (NRW) Henrik Wüst. Vanaf 5 mei legt het vuur in tien dagen tijd een route af tussen Zwolle, Twente en Münster. De provincie verbindt hiermee de viering van bevrijding op 5 mei aan de viering van 375 jaar Vrede van Münster op 15 mei. Het vredesvuur staat dan ook symbool voor vrijheid, vrede en democratie, waar beide landen in de maand mei bij stilstaan.

De eerste plaatsvervangend districtsbestuurder van het district Coesfeld, Angelika Selhorst, neemt aanstande Donderdag het vredesvuur in ontvangst: “Das Friedensfeuer erinnert uns alle daran, dass auch jahrzehntelange kriegerische Auseinandersetzungen friedlich gelöst werden können, wenn alle Parteien das ernsthaft wollen. Das Feuer, aus Overijssel nach Münster getragen, symbolisiert aber auch, dass aus Hoffnung auf Versöhnung sogar echte Freundschaft erwachsen kann, so wie es heute zwischen den Niederlanden und Deutschland insgesamt, besonders aber in unserer gemeinsamen Region der Fall ist.”

Lopers-vredesvlam-Coesfeld_©Provincie Overijssel

De lopers bij aankomst in Coesfeld. © Provincie Overijssel

Grensoverschrijdende samenwerking

Namens de provincie Overijssel is gedeputeerde Roy de Witte aanwezig bij de overhandiging van het vuur in Coesfeld. “Als het gaat over vrijheid, kunnen grenzen – zoals landsgrenzen – een obstakel zijn. Het is dan ook mooi dat we met het vredesvuur symbolisch die grens tussen beide landen laten vervagen”, aldus De Witte. “De verbinding zoeken met een ander land is geen luxe, maar noodzakelijk. Dat is waar we vandaag en de komende periode extra bij stilstaan.”

De Witte: “De afgelopen jaren is door onze grensoverschrijdende samenwerking de letterlijke en figuurlijke afstand met de regio verkleind. Met deze samenwerking willen onder andere het welzijn van onze inwoners verbeteren. Hen een basis bieden voor grensoverschrijdende economische ontwikkeling en gezonde leefomstandigheden.”

Andere bestemmingen

Voordat het vuur aanstaande donderdag in Coesfeld aankomt, is het vuur al in Enschede en Gronau geweest. In Gronau bij het EUREGIO-kantoor overhandigt Roelof Bleker, burgemeester van Enschede, dinsdagmiddag 9 mei het vuur aan de burgemeester van Gronau, Rainer Doetkotte. Op 15 mei komt het vredesvuur op de eindbestemming aan, in Münster. Daarmee is dan officieel het Bevrijdingsfestival van Overijssel aan de viering van 375 jaar Vrede van Münster.

(Bron: Provincie Overijssel en Kreis Coesfeld)

© Provincie Overijssel