Vechtbeleving over de grens! – Opening Elfde Toren en toelichting varend klaslokaal

Afgelopen woensdag 30 juni vond de opening van de ‘Elfde Toren’ in het Duitse plaatsje Laar plaats. Langs de Overijssels Vecht staan van Zwolle tot Gramsbergen op tien bijzondere locaties en unieke plekken ‘Tien Torens’. Met de plaatsing van de ‘Elfde Toren’ gelijk over de grens is het dorpje Laar het 11de beleefpunt aan de Vecht geworden. Bij de opening was ook aandacht voor het ‘varende klaslokaal’, een grensoverschrijdend uitwisselingsprogramma voor scholen, waarin kinderen en jongeren hun eigen omgeving, het buurland en de natuur beter lekker kennen.

De ‘Elfde Toren’ en het ‘varende klaslokaal’ zijn mogelijk gemaakt door de grensoverschrijdende samenwerking tussen MarketingOost, waterschap Vechtstromen en Samtgemeinde Emlichheim, binnen het project LIVING Vecht-Dinkel. Met de ‘Elfde Toren’ en het ‘varende klaslokaal’ is de recreatieve, culturele en educatieve waarde en beleving van de Vecht vergroot. Dit punt van de Vecht bij het Duitse plaatsje Laar is getransformeerd tot een ware trekpleister. Naast fietsen, wandelen, varen, kan er beleefd en geleerd worden door middel van kunst en informatie.

Elfde Toren – beleefpunt langs de Vecht

De ‘Tien Torens’ uit het zogenaamde Tien Torenplan staan voor bijzondere locaties en unieke plekjes langs de Overijsselse Vecht. In het kader van grensoverschrijdende toeristische arrangementen, is dit aansprekende Nederlandse concept naar de Duitse zijde van de grens doorgetrokken. Binnen dit deelproject is het Duitse dorpje Laar gekozen tot 11e beleefpunt, wat direct op de grens tussen Nederland en Duitsland aan de Vecht gelegen is, getransformeerd tot een bezienswaardigheid en trekpleister.

Laar

Laar is naast zijn rijke natuur, kunst en cultuur, een belangrijk knooppunt. Bijvoorbeeld van het Vechtdal-wandelpad, de Vechtdalfietsroute of de Laarer Mühlenroute. Op het Vechtpaneel dat gerealiseerd is, is een overzicht van de Vecht van bron tot monding – 167 kilometer pure Vechtbeleving te zien! Het nieuwe wandelrondje ‘Rondje Laar’, dat start naast de historische molen en het ‘Heimathaus’, voert naar het uitzichtpunt ‘Horizont’ met een schitterende blik over de grensmeander van de Vecht. Hier staat ook het bijzondere kunstwerk ‘VechtNesten’ van kunstenaar Roel Westerman. Op een andere plek langs de Vecht is de beeldengroep ‘Wortlos’ – onderdeel van Kunstwegen te zien: metershoge figuren, die van beide oevers uit over het water naar elkaar kijken. Gemaakt van ijzerdraad, lijken zij in het landschap op te gaan – een bijzondere beleving mét een Duits tintje.

Varend klaslokaal

Voor scholen aan weerszijden van de grens biedt de Vecht mogelijkheden voor samenwerking. Aan beide zijden van de grens werken wij met interactief en regio specifiek lesmateriaal. Daartoe werden in dit project tweetalige identificatiekaarten ontwikkeld. Het ‘varende klaslokaal’ zorgt ervoor dat kinderen en jongeren niet alleen de regio, maar ook het buurland en de natuur beter leren kennen met een tochtje op de Vechtzomp. Talrijke klassen van lagere scholen hebben het avontuur van deze buitenschoolse leerplek al kunnen beleven. Natuurlijk blijft dit aanbod bestaan.

Totstandkoming

De ‘Elfde Toren’ en het ‘varende klaslokaal’ zijn gerealiseerd door Samtgemeinde Emlichheim, MarketingOost en het waterschap Vechtstromen in het kader van het INTERREG-project LIVING-Vecht-Dinkel. Het project is een Duits-Nederlands initiatief, dat wordt gefinancierd door de Europese Unie en de nationale programmapartners in het kader van het INTERREG V A-programma. Het doel van het project is om gezamenlijk meer te doen voor de hoogwaterbescherming, het toerisme en de gemeenschappelijke identiteit in de regio in het grensoverschrijdende stroomgebied van de Vecht en de Dinkel.

Gemeenschap Laar_-_Vechtbeleving_Over_De_Grens!_Opening_Elfde_Toren_En_Toelichting_Varend_Klaslokaal