Staatssecretaris Rolf Schmachtenberg praat met EUREGIO over personeelstekort en grensarbeiders

19-8-2022. De staatssecretaris van het Duitse ministerie voor Arbeid en Sociale Zaken, Rolf Schmachtenberg, bracht deze week een bezoek aan de EUREGIO in Gronau/Enschede. Hij liet zich uitvoerig informeren over de uitdagingen en oplossingen voor het tekort aan vakmensen en personeel in de regio. Hij sprak met vertegenwoordigers van het GrensInfoPunt EUREGIO, GrensWerk en het ministerie voor Arbeid, Gezondheid en Sociale Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Ook werd hij op de hoogte gebracht van de uitdagingen waarmee grenspendelaars na de afschaffing van de coronamaatregelen worden geconfronteerd. Daarbij kan het gaan om vragen m.b.t. belasting en sociale zekerheid.

Staatssecretaris Schmachtenberg zei hierover: “Ik ben onder de indruk van de professionaliteit van de oudste EUREGIO van Europa. Bij een adviesgesprek met een echtpaar bij het GrensInfoPunt heb ik kunnen ervaren hoe de vele voordelen van wonen en werken over de grens worden uitgewerkt.”

Directeur-bestuurder van de EUREGIO, Christoph Almering, legt de actuele situatie uit: “Bij de huidige regelingen voor thuiswerken of mobiel werken voor grenspendelaars zijn op dit moment nog veel vragen onbeantwoord. Wij van de EUREGIO zouden het toejuichen als er zo snel mogelijk randvoorwaarden worden gecreëerd die voor werkgevers en werknemers duidelijkheid en eerlijke oplossingen brengen op het gebied van sociale zekerheid, belastingen en arbeidsrecht. Alleen op die manier kan een grensoverschrijdende 360 graden arbeidsmarkt worden gerealiseerd, die voor werkgevers en werknemers even aantrekkelijk is en ook het tekort aan vakmensen effectief kan verhelpen.”

Almering licht verder toe dat de bijzondere regelingen tijdens de coronaperiode hebben aangetoond dat goede oplossingen niet alleen mogelijk, maar ook uitvoerbaar en voordelig zouden zijn. Oplossingen zouden volgens hem kunnen worden gezocht via zogenaamde ‘experimenteerclausules’.”

Tijdens de pandemie waren er uitzonderingen voor grenspendelaars, zodat zij in verband met de pandemie vanuit huis konden werken zonder dat dit gevolgen had voor de sociale zekerheid of de belastingheffing in het land waar zij woonden of werkten. Deze regelingen gelden nu niet meer (belastingwetgeving) of zullen aan het eind van het jaar aflopen (sociale zekerheid). De nieuwe trend naar hybride werken – deels in het bedrijf, deels thuis – brengt voor grenspendelaars soms problemen met zich mee, omdat zij slechts een bepaald deel van hun tijd in hun woonland mogen werken.

Daarnaast stonden euregionale projecten ter versterking van de economische structuren langs de as Zwolle-Enschede-Münster op de agenda van dit werkbezoek.

Tot slot stelde de staatssecretaris voor dat alle Nederlands-Duitse Euregio’s volgend jaar tijdens een vervolgbijeenkomst samen met hem en vertegenwoordigers van het Nederlandse ministerie en de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen het thema grensoverschrijdend wonen en werken nog eens uitvoerig bespreken en mogelijke verbeteringen uitwerken. De EUREGIO gaat graag in op dit aanbod.

Staatssecretaris Dr. Schmachtenberg brengt bezoek aan EUREGIO © Bundesministerium für Arbeit und Soziales