Noordrijn-Westfalen beloont Europese betrokkenheid gemeentes en maatschappelijke organisaties

De deelstaatregering van Nordrhein-Westfalen beloont gemeenten en initiatieven van het maatschappelijk middenveld voor een voorbeeldige inzet voor Europese betrokkenheid.

De minister voor Federale en Europese Zaken en het ministerie van Binnenlandse Zaken, Lokaal Bestuur, Bouw en Gelijkheid delen mee:

Minister van Europese Zaken Dr. Stephan Holthoff-Pförtner en minister van Lokaal Bestuur Ina Scharrenbach hebben twee gemeenten en twee maatschappelijke organisaties beloond voor hun voorbeeldige inzet voor Europa. De prijs “Europaaktive Kommune” is dit jaar ontvangen door de stad Münster en de stad Bergkamen (district Unna). Als “Europaaktive Zivilgesellschaft” werden de projectgemeenschap Heimatverein Suderlont en het burgerinitiatief Dinxperwick uit Bocholt (district Borken) alsmede de Jonge Europese Federalisten NRW e.V. met hoofdkantoor in Dortmund door de deelstaatregering geëerd.

Minister van Europese Zaken Dr. Stephan Holthoff-Pförtner: “De gemeenten en de maaschappelijke organisaties zetten zich in voor een levendige, dicht bij de burger staande en duurzaam Europa. Zij benadrukken het belang van het Europese ideaal met creatieve en duurzame initiatieven . De deelstaatregering is er trots op om hun inzet voor Europa te mogen waarderen.”

Minister Scharrenbach: “De bekroonde gemeenten en maatschappelijke actoren vormen onderling een sterk en door de deelstaatregering geïnitieerd netwerk. Tegelijkertijd bieden ze andere actoren goede voorbeelden van de praktijk. Zo zijn stedenbanden een goed instrument om de dialoog tussen steden en gemeenten in Europa steeds weer nieuw leven in te blazen, met name voor jongeren”.

Aangezien het geplande prijsuitreikingsevenement in Düsseldorf vanwege de pandemie niet kan plaatsvinden, ontvangen de prijswinnaars dit jaar hun oorkonde met een felicitatiebrief per post. In totaal hebben 57 gemeenten in Nordrhein-Westfalen de prijs “Europaaktive Kommune” ontvangen. Er zijn tot nu toe tien organisaties uit het maatschappelijk middenveld geëerd met de prijs “Europaaktive Zivilgesellschaft”, die in 2018 in het leven is geroepen.

Dit jaar zal de deelstaatregering vier steden die in 2015 een tijdelijke onderscheiding als “Europaaktive Kommune” ” hebben ontvangen, een oorkonde geven die voor onbepaalde tijd geldig is als erkenning voor het Europese werk dat ze hebben verricht: Oberhausen, Mülheim a. d. Ruhr, Stolberg en Xanten.

Meer informatie valt te lezen op de website van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. 

Noordrijn-Westfalen_-_Europaaktive_Zivilgesellschaft_projectgemeenschap_Heimatverein_Suderlont_en_burgerinitiatief_Dinxperwick_Bocholt_-_©Joop_Van_Reeken

De projectgemeenschap Heimatverein Suderlont en het burgerinitiatief Dinxperwick uit Bocholt werden beloond voor hun maatschappelijke inzet