(No) Time To Waste: Een tentoonstelling over kunst en ambacht in de grensstreek

© Klaus Sievers

De voorbereidingen voor de grensoverschrijdende tentoonstelling “(No) Time To Waste” zijn nu klaar. De tentoonstelling is een initiatief uit het “Leonardo da Vinci Innovation” – project dat deel uitmaakt van het INTERREG Deutschland-Nederland programma en wordt georganiseerd door Warmgroen. 17 samenwerkingsprojecten tussen kunstenaars en ambachtelijke bedrijven of musea uit Duitsland en Nederland laten tijdens de tentoonstelling hun werk zien. ‘’De ambachten van vroeger zijn door modernisering een uitstervend beroep geworden. Echter door kunst en ambacht te combineren willen we het bewustzijn vergroten rondom de oude ambachten’’, vertelt Margareth van Aken van Warmgroen. De expositie staat momenteel klaar in een grote etalage-opstelling in de glazen serre van het CIVON-Innovatiecentrum op het DRU-Industriepark in Ulft. Ook in de avonduren wordt de serre verlicht, zodat gedurende de hele dag bezoekers welkom zijn om de tentoonstelling te bezichtigen. Vanaf vandaag, 19 april, is het eveneens mogelijk om bijpassende video’s te bekijken van de kunstenaars en de verhalen achter het kunstwerk. De tentoonstelling kan tot 6 juni bezichtigd worden.

Fotografe beeldende kunst Anneke Savert werkte samen met Peter Krahnen van de Archäologische Gruppe in Bocholt. De samenwerking verliep erg goed. ‘’Het gaf veel inspiratie en we konden goed onze passies delen’’, vertelde Anneke Savert. Ze kreeg inzage in wat er met archeologische artefacten gebeurt na een opgraving, bij het inventariseren en inzichtelijk maken van vondsten. Volgens Anneke Savert stimuleert dit ook onbewust tot nadenken over de dingen die je zelf als mens achterlaat, want wat vinden archeologen over 300 jaar van jou nog terug? Ze maakte voor het project een kunstwerk met de oudste fotografietechniek die er bestaat. Afbeeldingen laten attributen zien uit onze tijd die later bij archeologische onderzoeken opgespoord zouden kunnen worden, zoals mondkapjes, plastic flesjes of een melkpak. ‘’Het laat ook een stukje de zorgvuldigheid zien over hoe we als mensen met spullen omgaan. We staan er vaak helemaal niet bij stil dat spullen die we gebruiken niet vergaan’’, licht Anneke Savert toe. Ook wordt als voorbeeld een oude schoen uit een opgraving bij hetzelfde kunstwerk geplaatst. Dit was een bijzondere vondst uit de tuin van 1 van de leerlingen van de fotografe.

Anneke Savert © INTERREG Deutschland-Nederland

Kunstproject van Tamara Kho © Anneke Savert

Ook conceptueel beeldend kunstenares Tamara Kho is erg enthousiast over de samenwerking met het Handwerkmuseum in Bocholt. Ze vergeleek voor het project de werkwijzen en processen die zij zelf meemaakt als kunstenares met die van ambachtslieden. Ze maakte een reis door de grensstreek om het gebied te leren kennen, inspiratie op te doen en de omgeving te observeren. Per toeval ontdekte ze een traditie van ambachtslieden uit de middeleeuwen die eveneens in het teken van reizen staat: “Auf der Walz”. Wanneer een ambachtsman of -vrouw ‘’Auf der Walz’’ ging werd er een reis van minimaal 3 jaren en een dag gemaakt, nadat de gezeljaren waren afgerond. Dit was nodig om het meesterschap te kunnen bereiken. ‘’De gedachte achter de reis was dat men elders zijn diensten aanbiedt en kennis opdeed in de ambacht, zodat ervaring werd opgedaan en nieuwe kennis mee naar huis werd genomen. “Het bijzondere is dat deze traditie na 800 jaar nog steeds bestaat. Hedendaags reizen er nog ambachtslieden rond in traditionele kledij, zonder mobiel en met nauwelijks geld op zak’’, licht Tamara Kho toe.

Tamara had de eer om een echte reizende “Auf der Walz”-Handwerksgesellin te ontmoeten. Ze mocht haar interviewen en haar levensverhaal gebruiken voor het “(No) Time To Waste”-project. Het werk bestaat uit een analoog en een digitaal deel. Bij de expositie is een vol portret van de “Auf der Walz”-Handwerksgesellin te zien en digitaal kunnen de interviewgesprekken in filmpjes en audiofragmenten worden bekeken en beluisterd.