Nederlands-Duits ‘vredesvuur’ de grens over bij het EUREGIO-secretariaat

Voor het eerst in de geschiedenis wordt er gezamenlijk stilgestaan bij 5 mei en 15 mei

Het was een bijzondere dag. 9 mei, op de Dag van Europa, ging het op 5 mei aangestoken vredesvuur de grens over bij Glanerbrug. De provincie Overijssel verbindt dit jaar de Nederlandse Bevrijdingsdag op 5 mei met 375 jaar Vrede van Westfalen. Dit wordt aan Duitse zijde op 15 mei groots gevierd. Beide momenten zijn voor Nederland en Duitsland belangrijke mijlpalen ter afsluiting van oorlogsjaren en het begin van vrijheid. Dit jaar voor het eerst brengen hardlopers tussen 5 en 15 mei het vredesvuur vanuit Zwolle via Enschede en Gronau naar Münster. Gisteren ging het vredesvuur bij Glanerbrug de grens over.

Samen vrijheid, vrede en democratie vieren

Burgemeester Roelof Bleker gaf vandaag het vredesvuur over aan burgemeester Rainer Doetkotte van Stadt Gronau. Burgemeester Doetkotte: “Twee historische gebeurtenissen brengen ons vandaag samen, die staan voor een onschatbaar goed: vrede. Ik ben erg dankbaar dat vandaag nog eens extra duidelijk wordt hoe goed grensoverschrijdende samenwerking in de afgelopen jaren is gegroeid en welke verbondenheid is ontstaan.”

Burgemeester Bleker: “Al jarenlang werken wij intensief grensoverschrijdend samen in het EUREGIO-gebied. Deze samenwerking is belangrijk, omdat die bijdraagt aan een fijn leefgebied voor onze inwoners aan beide kanten van de grens. Dat wij vandaag op deze symbolische manier samen vrijheid, vrede en democratie vieren onderstreept onze sterke band.”

Christoph Almering, directeur-bestuurder van de EUREGIO, voor wiens vestigingen in Gronau en Glanerbrug het vuur de grens overstak, bevestigde dit: “Niets is waardevoller dan de vrede, die gebaseerd is op de vriendschap die tussen de mensen in ons grensgebied is gegroeid. Deze krachtige saamhorigheid doet de grens steeds meer verdwijnen en stabiliseert de vrede, die ook in Europa niet meer zo vanzelfsprekend is als we tot voor kort dachten.”

230510_

Burgemeester Roelof Bleker van gemeente Enschede en Rainer Doetkotte, burgemeester van de stad Gronau bij de overdracht. © gemeente Enschede

Jongeren van EUREGIO Youth willen de grens nog verder wegvegen

Bij het feestelijke moment direct over de grens waren vandaag naast bestuurders van gemeente Enschede, Gronau en de EUREGIO ook Nederlandse en Duitse jongeren van ‘EUREGIO Youth’ aanwezig. Pepijn Velthuis (18) uit Oldenzaal over de grens met Duitsland: ‘Voor mij is de grens tussen de twee landen steeds minder een beperking. Dankzij de treinverbinding Enschede – Münster kan ik net zo makkelijk met vrienden naar Münster als naar plekken in Nederland. Als EUREGIO Youth willen wij de drempel voor jongeren van beide kanten van de Nederlands-Duitse om de grens over te steken nog verder verlagen. En de kennis over grensoverschrijdende onderwerpen onder de jongeren binnen de EUREGIO vergroten. We werken nu bijvoorbeeld aan een project over rijles in het buitenland. Dat als je rijles hebt in de Nederlandse grensstreek, dat je dan ook leert rijden in Duitsland, omdat daar weer andere regels gelden. En dat als je rijles hebt in de Duitse grensstreek, dat je dan ook leert rijden in Nederland. Dat verlaagt voor jonge automobilisten uit de grensstreek de drempel om de grens over te steken.’

Carlotta Haben (19) uit Gronau sluit zich hierbij aan: ‘Ik denk dat in de toekomst de grens nog verder verdwijnt. Kijk naar hoe goed we nu al samenwerken. Bijvoorbeeld de brandweer die elkaar over en weer helpt.’ Carlotta’s interesse voor het buurland werd al gewekt toen ze op de middelbare school Nederlands volgde. Carlotta: ‘Sowieso hadden we een hele leuke Nederlands leraar en hadden we uitwisselingen met scholen uit Goor en Enschede. Ik vind vooral de culturele verschillen interessant. We kunnen veel van elkaar leren en daar als gehele gebied van profiteren.’

De betekenis van vrede voor onze jonge inwoners 

Carlotta: ‘De vieringen van vrede van 5 mei in Nederland en 15 mei in Münster laten volgens mij zien hoe trots we kunnen zijn dat we hier al zo lang in vrede en vrijheid leven. Vrede voelde voor mij als vanzelfsprekend. Maar het belang is voor mij nog eens extra duidelijk geworden door wat er nu aan de andere kant van Europa gebeurt. We moeten ons hiervoor in blijven zetten.’ Pepijn vult aan: “Bewegingsvrijheid, vrijheid om te doen waar jij je fijn bij voelt, vrijheid om je mening te uiten. Vrijheid om te zijn wie je wilt zijn. Dit alles is voor mij heel belangrijk. Belangrijk om hier, zoals vandaag, bij stil te staan. Want hoe gewoon het tegenwoordig ook voelt om deze vrijheden te hebben, ze zijn niet vanzelfsprekend en het is dan ook ontzettend belangrijk om deze verworven rechten te bewaken.”

De lopers en de twee burgemeesters vieren de overdracht. © EUREGIO