Nederlands-Duits kunstproject “Nooit weer – Nie Wieder”

INTERREG-subsidie voor kleine grensoverschrijdende projecten

In het kader van het Nederlands-Duitse beeldende kunstproject “Nooit weer – Nie Wieder” hebben Nederlandse en Duitse kunstenaars 60 artistieke werken gemaakt ter nagedachtenis aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Deze kunstwerken zijn sinds 30 augustus 2020 op groot formaat spandoeken in het EUREGIO-gebied te zien. 15 van deze banners zijn te zien in vier openbare ruimtes: in het No Hero Museum in Delden, in het Grenspark Glanerbrug niet ver van het EUREGIO-kantoor, in Kult Westmünsterland in Vreden en in het Salinenpark Bentlage in Rheine. De tentoonstellingen zijn tot eind oktober 2020 te bezoeken.  

De officiële opening vond plaats in de Schouwburg in Hengelo, waar ook EUREGIO-voorzitter Rob Welten en directeur-bestuurder Christoph Almering bij aanwezig waren. Beiden benadrukten het belang van een grensoverschrijdende herinneringscultuur en de waarde van dit project voor de Nederlands-Duitse verstandhouding in onze grensregio.

EUREGIO_-_Wat_we_doen_-_Onze_projecten

Subsidie

Het project wordt ondersteund door het INTERREG-kaderproject voor het EUREGIO-gebied. Gemeenten en organisaties in het grensgebied kunnen zo grensoverschrijdende activiteiten uitvoeren die met Europese middelen worden gefinancierd. Afhankelijk van het type activiteit is ondersteuning tot € 25.000 mogelijk. Het doel van deze kleinere projecten is om mensen uit Nederland en Duitsland samen te brengen, samen te laten werken en zo de grensoverschrijdende sociale en economische banden in het EUREGIO-gebied te bevorderen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen “grensoverschrijdende bijeenkomsten”, die tot € 1.000 subsidie ontvangen, en projecten voor “intensieve en langdurige samenwerking” met een maximale subsidie van € 25.000.
Meer informatie en enkele voorbeelden van projecten zijn beschikbaar op de website https://www.euregio.eu/nl/subsidie.
Geïnteresseerden kunnen ook telefonisch contact opnemen met het EUREGIO-kantoor (tel. 053 460 51 51).
Het kaderproject prioriteit II voor het EUREGIO-gebied wordt gedeeltelijk gefinancierd door de Europese Unie in het kader van het INTERREG V A-programma Duitsland-Nederland met middelen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Andere medefinanciers zijn de provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland, het ministerie van Economische Zaken van Noordrijn-Westfalen, de staatskanselarij van Nedersaksen en de EUREGIO.
(15.09.2020)