Landmeten vroeger en nu – IG Geometerpfad presenteert museumwagen in Winterswijk

Op zaterdag 10 september – Open Monumentendag – zal de Belangenvereniging Geometerpfad hun museumwagen met als thema “Landmeten vroeger en nu” voor het oude gemeentehuis in Winterswijk van 10.00 tot 18.00 uur ter bezichtiging opstellen. Als extra attractie zal Hennie Renskers van het bestuur van Monumentenbelangen Winterswijk (tevens lid van IG Geometerpfad) met een Wild T 16 theodoliet hoekmetingen verrichten vanaf het raadhuisplein naar de toren van de Sint-Jacobskerk, die 130 meter verderop staat en uit de verkregen waarden de torenhoogte berekenen. Bovendien zullen afstandsmetingen in de omgeving van het stadhuis worden gedemonstreerd met een draadketting en een veldkompas.

Tegen 11 uur zal de voorzitter van de Belangenvereniging Geometerpfad de vereniging Monumentenbelangen een kaart van 1,30 m x 0,90 m overhandigen, gedrukt op PVC. Deze kaart bevat onder meer dagboekaantekeningen van Hauptmann Hans Bendemann uit Berlijn, die in mei 1888 vanuit de toren van de Sint-Jacobskerk naar kerk- en kasteeltorens aan de horizon uitkeek om het Duitse driehoeksmeetnet te verbinden met het Nederlandse driehoeksmeetnet. Dit project diende om uniforme nationale coördinaten te berekenen.

De demonstratie van de museumwagen bij het oude gemeentehuis van Winterswijk wordt mogelijk gemaakt door het INTERREG V A Programma Deutschland-Nederland en medegefinancierd door de Europese Unie (EU).

Museumswagen Landvermessung Früher Und Heute Interessengemeinschaft Geometerpfad 1 © Alois Nienhaus IG Geometerpfad
Museumswagen Landvermessung Früher Und Heute Interessengemeinschaft Geometerpfad 3 © Alois Nienhaus IG Geometerpfad
Museumswagen Landvermessung Früher Und Heute Interessengemeinschaft Geometerpfad 2 © Alois Nienhaus IG Geometerpfad
Museumswagen Landvermessung Früher Und Heute Interessengemeinschaft Geometerpfad 4 © Alois Nienhaus IG Geometerpfad