Heeft u zich altijd al afgevraagd hoe het Interreg-programma Deutschland-Nederland eigenlijk in elkaar zit en wat er achter de schermen gebeurt? Of wilt u weten waar het programma vooral op let en welke ervaringen andere projectpartners met hun aanvragen hebben gehad?
Dit en nog veel meer wil het Interreg-programma u de komende weken graag laten zien als onderdeel van een videocampagne. In totaal zullen er 15 video’s gepost worden. Programma- en projectmedewerkers evenals programmapartners komen aan het woord en vertellen over verschillende onderwerpen die voor u interessant kunnen zijn.
Projecttypes
Wat voor soort projecten zoeken jullie?
In principe is het zo dat alle projecten welkom zijn, zolang ze binnen de doelen van het programma passen. Het belangrijkste criterium is dat er sprake moet zijn van een samenwerking tussen Nederlandse en Duitse partners. Het project moet niet alleen het projectcorsortium ten goede komen, maar ook het hele programmagebied van Interreg, zodat iedereen in het grensgebied kan mee profiteren. Daarnaast staat het programma erg open voor nieuwe thema’s en projecten die zich willen richten op nieuwe oplossingen voor een bestaande problematiek. Het regionale Programmamanagement kan u daarbij goed adviseren!
Projectonderwerp
Wat is het thema van jullie project?
In het Interreg-project Citylogistic 2.0 gaat het om het ontwikkelen van een logistiek en duurzaam concept voor last mile distributies in stadscentra. Ingrid Klinge vertelt u graag meer!
In het Interreg-project Smart Solution Labs werken interdisciplinaire studententeams uit Nederland en Duitsland samen aan praktische opdrachten uit het bedrijfsleven. Renate Warmers vertelt u graag meer!
Innovatief karakter
Hoe wordt bepaald hoe innovatief een project is?
Het Interreg-programma is gebaseerd op 4 verschillende subsidieprioriteiten: een innovatiever programmagebied, een groener programmagebied, samen werken aan een verbonden grensgebied en een Europa dat dichter bij zijn burgers staat in het grensgebied. De eerste twee prioriteiten zijn innovatief en richten zich op MKB-bedrijven. Experts beoordelen na de indiening of het innovatieve karakter genoeg wordt nageleefd en hoe nieuw het initiatief is.
Projectstructuren
Welke projectstructuren zijn er en wat is het verschil?
Er zijn verschillen manieren om een project aan te vragen. Om te beginnen bestaat een fonds voor burger- en kleinprojecten. Dit is bedacht om uitwisselingen tussen scholen of verenigingen, evenementen, studies of culturele activiteiten mogelijk te maken. Daarnaast kunnen grote projecten aangevraagd worden die een subsidie tot 5 miljoen euro kunnen ontvangen. Deze projecten kunnen gesloten zijn, wat betekent dat van begin af aan vaststaat welke partners deelnemen aan het project. Of het gaat om een deel-open project en hierbij staat nog niet direct vast welke partners deelnemen aan het project. Gedurende het project worden nieuwe partners geworven.
Zoeken naar partners
Welke ervaringen hebben jullie met het zoeken naar partners?
Bij de samenstelling van het projectconsortium werd veel interesse opgemerkt. Dat liet zien dat ”Interreg” tegenwoordig een begrip is geworden om goede grensoverschrijdende projecten op te starten. Er werd ook intenstief gebruik gemaakt van bestaande netwerken, ook om nieuwe partners te vinden via bekende spelers.
Daarnaast kan het regionale programmamanagement vaak ook hulp bieden in de zoektocht naar geschikte partners.
Verwerkingstijd
Hoe lang duurt de aanvraag- en beoordelingsprocedure?
De periode van de indiening van een projectaanvraag tot de beschikking duurt doorgaans 18 weken. In deze periode worden de projecten beoordeeld in diverse gremia. In het laatste gremium, de Regionale of Programmabrede Stuurgroep, besluiten de programmapartners (ministeries en provincies) definitief over de projectaanvraag.
Projectstructuren
Wat is de meest gekozen projectstructuur?
In een van de vorige video’s werd uitgelegd welke verschillende projectstructuren er zijn. Projecten bestaan uit Duitse en Nederlandse partners, vaak een combinatie van overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. Ontdek meer hierover in deze video.
Voorbereiding
Hoeveel tijd hebben jullie nodig gehad voor de voorbereiding van de aanvraag?
Voorbereiding is het allerbelangrijkste! Maar hoeveel tijd is er nodig om de projectaanvraag in te dienen? Renate legt uit dat zij enkele maanden nodig hebben gehad om gesprekken te voeren met de projectpartners en het RPM om uiteindelijk tot een sterke projectaanvraag te komen.
Besluitvorming
Hoe komen de programmapartners tot een oordeel?
Een projectaanvraag wordt in een vroeg stadium al aan de programmapartners doorgestuurd. Zij betrekken daar vervolgens inhoudelijke experts bij die het project beoordelen. Dat doen zij o.a. op basis van scoreformulieren, waarbij gekeken wordt naar de kosten-baten verhouding en de grensoverschrijdende meerwaarde. In een afstemmingsgremium worden al deze scoreformulieren besproken en wordt een advies voorgelegd aan de Stuurgroep die het project uiteindelijk goed- of afkeurt.
Beoordeling
Waar wordt in het bijzonder op gelet bij de beoordeling van een aanvraag?
Na de indiening begint het RPM altijd met een formele toetsing, waarbij gecontroleerd wordt of alle gegevens juist zijn en op de correcte plek staan. Zij kijken ook naar details, zoals partnergegevens en staatssteunrelevantie, maar ook naar de algemene onderbouwing en verificatie. De inhoudelijke toetsing wordt door de programmapartners uitgevoerd.
Aanvraag
Hoe heeft het RPM in het aanvraagproces ondersteund?
Ingrid legt uit dat de samenwerking met het RPM erg goed verliep, omdat zij erg flexibel waren en iedere versie doorgegaan zijn met de projectpartners. ”Ook met allerlei technische vragen konden we bij het RPM terecht”.
Daarnaast vertelt Renate dat het RPM ook veel kritische vragen stelde die geholpen hebben om een kwalitatief goede aanvraag te kunnen schrijven. Stap voor stap werd het project zo voor iedereen duidelijker.
Afstemmingsgremia
Hoe vaak komen de leden van de programmagremia bij elkaar?
De periode van indiening tot beschikking neemt 18 weken in beslag. In deze periode komen de leden van de programmagremia bij elkaar en dat gebeurt ca. 3 keer op jaarbasis.
Deze pagina wordt regelmatig geactualiseerd met nieuwe video’s over Interreg Deutschland-Nederland.