Intensievere samenwerking Enschede en Gronau door nieuw ‘Euregiokwartier’

Op de grens bij Glanerbrug ondertekenden burgemeester Rainer Doetkotte van Stad Gronau en burgemeester Roelof Bleker van gemeente Enschede vandaag een ‘Letter of Intent’. Met deze intentiebrief spreken Enschede en Gronau af om op zes thema’s intensiever te gaan samenwerken, waarbij de grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van wonen, werken en ondernemen de drie grote speerpunten zijn.

Het Euregiokwartier

De aanleiding voor deze ‘Letter of Intent’ is een nieuw ontwikkelingsgebied dat de stad Gronau direct over de grens bij Glanerbrug gaat aanleggen. Het nieuwe gebied gaat het ‘Euregiokwartier’ heten en biedt volop kansen voor zowel Enschede en Gronau. Daarom willen beide Euregio-partners slimme grensoverschrijdende oplossingen mogelijk maken.

Ook het nieuwe EUREGIO-kantoor komt in dit gebied te staan. Christoph Almering, directeur-bestuurder van de EUREGIO: “Doel van het nieuwe kantoor is gebruik voor allerlei grensoverschrijdende projecten en diensten. Een voorbeeld hiervan is het GrensInfoPunt dat grensgangers adviseert. Maar ook andere bedrijven en organisaties die zich bezighouden met Nederlands-Duitse grensoverschrijdende samenwerking kunnen zich er idealiter vestigen.”

Nieuwe mogelijkheden en kansen

Burgemeester van Gronau, Rainer Doetkotte: “De gemeente Enschede en de stad Gronau zijn al tientallen jaren met elkaar verbonden en onderhouden goed en vertrouwd Noaberschap. Ik verheug me erop dat wij deze samenwerking met de Letter of Intent intensiveren en uitbreiden. Dit opent veel nieuwe mogelijkheden en kansen voor de toekomst van onze twee steden.”

Internationale samenwerking

Ook burgemeester Roelof Bleker ziet de ondertekening als een belangrijke stap: “De gemeente Gronau en de gemeente Enschede werken al jaren samen. Met deze Letter of Intent intensiveren we de samenwerking om ons innovatieve Euregio-gebied verder te versterken. De internationale samenwerking in onze regio krijgt hiermee de komende tijd dan ook een extra impuls.”

Niels van den Berg is als wethouder voor stadsdeel Oost namens het college bestuurlijk betrokken bij de ontwikkeling van het Euregiokwartier. Stadsdeelwethouder – Oost, Niels van den Berg: “Hoewel dit nieuwe gebied in Gronau ligt, denken we vanuit Enschede actief mee over de invulling en mogelijkheden om onze Euregio verder te versterken. Het nieuwe Euregiokwartier biedt ruimte voor bedrijven die het beste van Gronau en Enschede willen combineren. Ondernemers die al grensoverschrijdend en internationaal werken en nieuwe internationale bedrijven gaan hier prima passen.”

Zes thema’s

De Letter of Intent die de burgemeesters vandaag ondertekenden bestaat uit de volgende zes thema’s: (1) wonen en leven, (2) mobiliteit, (3) economie en werk, (4) veiligheid, (5) onderwijs en sport en (6) cultuur en toerisme. De Letter of Intent is als extra bijlage aan het persbericht toegevoegd.

Inlichtingen voor de pers:

Neem contact op met René Bogaarts, Duitslandcoördinator via r.bogaarts@enschede.nl, 0638071734 of Manon Koopman, communicatieadviseur via m.koopman@enschede.nl, 0628344025.

Downloads

Letter of Intent - Gemeente Enschede en Stadt Gronau Download
230112_Letter_of_Intent_Euregiokwartier_Euregio-Quartier

v.l.n.r.: Roelof Bleker, burgemeester gemeente Enschede, Christoph Almering, directeur-bestuurder EUREGIO en Rainer Doetkotte, burgemeester Stadt Gronau.