Om de samenwerking tussen grensregio’s op economisch en sociaal-cultureel vlak te stimuleren heeft de EU in 1990 het subsidieprogramma INTERREG in het leven geroepen. Daarom kan dit jaar het 30ste jubileum gevierd worden. Dankzij INTERREG hebben in de afgelopen 30 jaar al veel samenwerkingsprojecten in de Duits-Nederlands grensregio’s plaatsgevonden en hopelijk zullen er nog vele volgen.
Bijzonder belangrijk dit jubileumjaar is de jeugd. Jonge mensen tussen de 15 en 19 jaar oud vormen 17 procent van de bevolking van de Europese Unie. Zij vormen de toekomst van Europa en INTERREG zorgt er al jaren voor dat jongeren in de grensstreek makkelijker met elkaar in contact komen door onder andere grensoverschrijdende stages en uitwisselingen. Hierdoor ontmoeten zij elkaar, leren van elkaar en worden geïnspireerd voorbij landsgrenzen heen samen te werken.
Verschillende onderwijsprojecten lopen nog of hebben al plaatsgevonden bij INTERREG Deutschland-Nederland. Docente Melanie Nowak van het Pictorius College in Coesfeld geeft aan dat door een uitwisseling leerlingen verder kijken dan hun eigen horizon en de kans krijgen om zich verder te ontwikkelen. Vooroordelen worden overwonnen en contacten kunnen worden gelegd. ‘’De ervaring leert ook dat er altijd Duitse studenten zijn die na een uitwisseling graag in Nederland willen studeren. De uitwisseling moedigt dergelijke zaken zeker aan, maakt dat men meer wil doen en geeft de aanzet om na te denken over toekomstige grensoverschrijdende projecten’’, zegt Joachim Faubel, eveneens van het Pictorius College in Coesfeld. Volgens Joachim biedt een uitwisseling leerlingen de kans om een uitgebreid inzicht te krijgen van het dagelijkse schoolleven in het buurland. ‘’Het enthousiasme voor het buurland is zich ook zeker aan het ontwikkelen!’’ vertelt Melanie Nowak. “Veel leerlingen ontwikkelen meer motivatie om de taal te leren, wat een belangrijke basis is voor gezamenlijke grensoverschrijdende ontwikkeling en het heeft een positief effect op het vreemdetalenonderwijs”.
In deze video vertellen ook de docenten Lars Flügge van de Technische Schule Steinfurt en Jacqueline Bouwman van het Rietveld Lyceum Doetinchem over de ervaringen die zij bij uitwisselingen hebben opgedaan. De Technische Schule Steinfurt nam deel aan het project Leren zonder grenzen en het Rietveld Lyceum Doetinchem aan MINT-Lab in kastelen, beide projecten zijn onderdeel van INTERREG Deutschland-Nederland. Door het organiseren van uitwisselingen brachten deze projecten jongeren uit Duitsland en Nederland dichter bij elkaar.
Bekijk de video: https://www.youtube.com/watch?v=wMxyhveZebk.
(25.11.2020)