Historisch moment op 5 mei: Duitse minister-president Noordrijn-Westfalen ontvangt vredesvuur van provincie

Dit jaar verzorgt de provincie Overijssel samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de gemeente Zwolle en de Stichting Bevrijdingsfestival Overijssel de Nationale Viering van de Bevrijding. De relatie met Noordrijn-Westfalen (NRW) krijgt daarbij ook een plek. De Commissaris van de Koning, Andries Heidema, zal op 5 mei een vredesvuur overdragen aan de Duitse minister president van Noordrijn-Westfalen (NRW), Hendrik Wüst. Hierna gaat het vuur in tien dagen tijd een route tussen Zwolle, Twente en Münster afleggen. De provincie verbindt hiermee de viering op 5 mei aan de viering van 375 jaar Vrede van Münster op 15 mei.

De feestdagen in mei zijn voor beide landen belangrijke mijlpalen voor begin van vrijheid, vrede en democratie. “Het is voor het eerst in de geschiedenis dat hier in gezamenlijkheid bij stilgestaan wordt. Een historisch moment”, zo vertelt Andries Heidema, Commissaris van de Koning van Overijssel.

Grensoverschrijdende samenwerking

De regio Noordrijn-Westfalen is geen onbekende regio voor de provincie. “We werken al jaren samen met onze Duitse buren ”, aldus Heidema. “De letterlijke en figuurlijke afstand met Duitsland is daarmee de afgelopen jaren verkleind. Dat is belangrijk, want we weten dat vrede, vrijheid en democratie op het Europese continent niet zo vanzelfsprekend is. Samenwerken in deze tijd is echter meer dan alleen gezamenlijk optreden tegen bedreigingen van buitenaf. We willen juist met onze samenwerking ook het welzijn van onze burgers verbeteren. Hen een basis bieden voor grensoverschrijdende economische ontwikkeling en gezonde leefomstandigheden. Het is dan ook mooi dat we deze verdieping de komende periode kracht bij kunnen zetten door middel van de verschillende activiteiten.”

Programma

Op 5 mei zal tussen 13.00-13.30 uur de commissaris van de Koning van Overijssel samen met minister-president Mark Rutte en minister-president Hendrik Wüst in het wereldpaviljoen op het festivalterrein in Zwolle symbolisch de beide regio’s met elkaar verbinden. Ook vindt er een gesprek plaats met Duits-Nederlandse studenten. Daarna overhandigt de Commissaris van de Koning het vredesvuur aan minister-president Wüst.

Het vuur wordt vervolgens door hardlopers richting Duitsland gebracht. Op 9 mei komt de vredesvlam aan voor het EUREGIO-secretariaat in Gronau, op 11 mei in Coesfeld en op 15 mei bereikt het vuur de eindbestemming: Münster. Rondom de aankomst van het vredesvuur op deze dagen, vinden verschillende activiteiten plaats. Ook bestuurders van de provincie Overijssel zijn daarbij aanwezig.

© Provincie Overijssel