Grensoverschrijdende wegwijzer voor waterstof: H2[X]

De EUREGIO, IHK Nord Westfalen en Bezirksregierung Münster hebben het Nederlands-Duitse onlineplatform H2[X] gelanceerd. H2[X] is een digitaal contactpunt voor bedrijven, organisaties, verenigingen, onderzoeksinstellingen en andere organisaties uit het Nederlands-Duitse grensgebied die zich inzetten voor een waterstofeconomie in de regio. Het platform biedt informatie aan over netwerkmogelijkheden, actualiteiten, financieringsmogelijkheden en best practises uit het EUREGIO-gebied, de regio Emscher-Lippe en Emsland.

Grensoverschrijdende_wegwijzer_voor_waterstof:H2[X]

Bedrijven, onderzoeksinstellingen, verenigingen en andere organisaties die in de regio bezig zijn met waterstofeconomie of geïnteresseerd zijn in de toepassing van waterstof kunnen hun informatie en contactgegevens op het platform achterlaten. Op die manier kunnen zij door anderen worden gevonden en kunnen regionale en grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden tot stand komen. Het platform wordt beheerd door de EUREGIO. De Bezirksregierung en IHK Nord Westfalen zijn sinds anderhalf jaar betrokken bij het netwerken met actoren op het gebied van waterstof in de regio en hebben bijgedragen tot de ontwikkeling van H2[X].

“De weg naar een waterstofeconomie is nog lang en we zullen het doel van een klimaatneutrale regio alleen bereiken als we elkaar kennen, samenwerken en in de toekomst samen optrekken”, aldus Dorothee Feller, president van de Bezirksregierung Münster.

Zij verklaart dat dit de belangrijkste drijfveer is om actoren uit de regio bij elkaar te brengen.

Dorothee_Feller_-_President_van_de_Bezirksregierung_Münster.

Dorothee Feller – President van de Bezirksregierung Münster

Al vele jaren zetten individuele bedrijven, onderzoekers, verenigingen en politici in de regio zich in voor toekomstgerichte toepassingen van deze technologie, die beslist niet nieuw is. Meer dan 80 jaar geleden werd in de regio Emscher-Lippe het eerste particuliere netwerk voor waterstof aangelegd om de industrie te bevoorraden. Met veel toewijding en inzet van allerlei actoren is Saerbeck in het Münsterland in minder dan 30 jaar uitgegroeid tot een wereldwijd voorbeeld op het gebied van lokale klimaatadaptie en is zij nu een pionier op het gebied van waterstof in de landelijke gebieden.

“De energietransitie brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Waterstof uit hernieuwbare energiebronnen kan helpen om deze uitdagingen op lange termijn aan te kunnen gaan.”, benadrukt de voorzitter van de IHK Nord Westfalen, Fritz Jaeckel.

Met name voor het energie-intensieve mkb en de chemische industrie doen er zich kansen voor in de technologie. Tegelijkertijd onderzoeken en ontwikkelen de Fachhochschulen van Münster en Gelsenkirchen oplossingen in én voor de regio. Ook voor de machinebouw doen er zich nieuwe kansen voor.

Dr._Fritz_Jaeckel_-_Voorzitter_IHK_Nord_Westfalen

dr. Fritz Jaeckel – Voorzitter van de IHK Nord Westfalen

Ook in het grensgebied gebeurt er al veel op de weg naar een klimaat neutrale samenleving. In de oostelijke provincies van Nederland is bijvoorbeeld het Waterstof Cluster opgericht waarin meer dan 30 bedrijven, onderzoeksinstellingen en start-ups zijn verenigd.

“Samen kunnen we meer bereiken. Door de vele goede ideeën en het enthousiasme voor innovatie aan beide zijden van de grens is er een grote kans voor de grensregio om nog dichter naar elkaar toe te groeien en nieuw potentieel te ontwikkelen”, licht EUREGIO-directeur-bestuurder Christoph Almering toe.

EUREGIO_-_Christoph_Almering_Directeur_bestuurder_-_©Annabel_Jeuring

Christoph Almering – Directeur-bestuurder van de EUREGIO

Het waterstofplatform past goed in de nieuwe strategie EUREGIO 2030, waarin de EUREGIO streeft naar een grensoverschrijdend energieconcept met een intensievere Duits-Nederlandse uitwisseling van informatie en ervaringen. Op deze manier draagt het platform bij aan het gebruik van groenere energievormen, wat zowel in overeenstemming is met de EUREGIO-strategie als met de EU (“Green Deal”).

Event tip

Ook op het gebied van waterstof organiseren Go4Export / Oost NL aanstaande donderdag 1 april, het grensoverschrijdende event “De kracht van grensoverschrijdende H2-samenwerking”. Aanmeldingen zijn nog mogelijk.

De EUREGIO stimuleert de samenwerking tussen Nederland en Duitsland om de economische kracht en levenskwaliteit te verhogen én de integratie van het grensgebied te verbeteren. Leven in een grensregio biedt veel kansen: Het beste van twee werelden – en dit alles voor uw eigen deur! De EUREGIO is sinds 1958 actief in de opbouw en het versterken van een grenzeloze samenwerking in het Nederlands-Duitse grensgebied. De basis daarvoor is het grensoverschrijdend samenwerkingsverband van 129 Nederlandse en Duitse gemeenten, (Land-)Kreise en Waterschappen.

De IHK Nord Westfalen zet zich in voor het gebied Nord Westfalen, zodat het zich ontwikkelt tot een van de beste locaties voor bedrijven in Duitsland en Europa. De IHK Nord Westfalen wil optimale concurrentievoorwaarden creëren voor de 160.000 aangesloten ondernemingen.

De Bezirksregierung Münster is een van de vijf Bezirksregierungen in Nordrhein-Westfalen. Het is de vertegenwoordiging van de Landesregierung in de Regierungsbezirk Münster. Die Bezirksregierung Münster ziet zichzelf tegenwoordig meer dan ooit als een dienstverlener. Zij is een coördinator en motor in de regio. Zij bundelt regionale krachten en streeft naar consensus.