Grenslandconferentie Nederland – Noordrijn-Westfalen op 30 september in Enschede

Elk jaar brengt de Grenslandconferentie de hoofdrolspelers van de grensoverschrijdende samenwerking tussen Noordrijn-Westfalen en Nederland samen. De derde editie van de Grenslandconferentie vindt op 30 september de in Enschede plaats. Naast de fysieke conferentie is het plenaire programma tussen 13:00 – 14:30 uur ook via een livestream te volgen. De Grenslandconferentie is een jaarlijkse conferentie voor alle betrokkenen uit Nederland en Noordrijn-Westfalen die zich bezighouden met grensoverschrijdende samenwerking. Tijdens deze conferentie wordt input geleverd voor de jaarlijkse Grenslandagenda en wordt de Grenslandprijs uitgereikt.

Nadruk op de gevolgen van Corona in het grensgebied

Dit jaar ligt de nadruk op de gevolgen van de Corona-pandemie voor het grensgebied: we willen ervaringen uitwisselen, lessen trekken en het grensgebied weerbaarder maken voor toekomstige crises. Daartoe zal tijdens de conferentie een gemeenschappelijke verklaring worden gepresenteerd. De teneur van de verklaring: Het besluit om de grenzen open te houden was juist. Tegelijkertijd is er in de grensregio’s meer nodig bij grensoverschrijdende crisisbeheersing.

De Grenslandagenda

De Grenslandagenda vormt de basis van de grensoverschrijdende samenwerking tussen Noordrijn-Westfalen en Nederland. In de Grenslandagenda worden prioriteiten voor grensoverschrijdende samenwerking gesteld die moeten leiden tot praktische dagelijkse oplossingen van mogelijke belemmeringen bij grensoverschrijdend werken en wonen. In de huidige Grenslandagenda 2021 worden prioriteiten gesteld op het gebied van veiligheid, arbeidsmarkt, onderwijs en mobiliteit: Grenslandagenda NRW-NL 2021 | Rapport | Rijksoverheid.nl. Tijdens deze conferentie zal de geboekte voortgang van de grenslandagenda worden geëvalueerd.

De Grenslandprijs

Innovatieve projecten die de buurlanden dichter bij elkaar brengen én houden, verdienen extra aandacht. Om die reden wordt dit jaar voor de tweede keer de Grenslandprijs uitgereikt. Voor deze prijs komen projecten in aanmerking die zich op bijzondere wijze inzetten voor grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen. De projecten laten zien dat ze de onderlinge verschillen weten te overbruggen en zo nader tot elkaar komen.

Benieuwd wat er gebeurt in de samenwerking Nederland – Noordrijn-Westfalen? Bekijk dan hier de livestream of ga naar YouTube!

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

De Grenslandconferentie wordt georganiseerd door:

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Minister für Bundes- und Europaangelegenheiten sowie Internationales des Landes Nordrhein-Westfalen, Bezirksregierung Düsseldorf, Bezirksregierung Köln, Bezirksregierung Münster, Provincie Overijssel, Provincie Gelderland, Provincie Limburg, euregio rhein-maas-nord, EUREGIO, Euregio Rijn-Waal, Euregio Maas-Rijn, Benelux Union Consulaat Generaal Düsseldorf