Spoorlijn Hengelo-Bielefeld: op weg naar een gezamenlijke en duurzame verbinding

Welke belangrijke factoren zijn van invloed op de instabiliteit van de grensoverschrijdende regionale spoorverbinding tussen Bielefeld en Hengelo en welke maatregelen kunnen worden vastgesteld? Dat heeft de eurobahn begin maart laten zien tijdens de tweede grote bijeenkomst met alle partners langs het traject in de grensregio.

Eind 2022 gingen vertegenwoordigers van de Landkreis Grafschaft Bentheim, de gemeenten Hengelo, Oldenzaal, Losser, Nordhorn en Bad Bentheim, de Bentheimer Eisenbahn, het Zweckverband Nahverkehr Westfalen Lippe (NWL), de Nederlandse provincie Overijssel, de Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen mbH (LNVG), de EUREGIO en de eurobahn met elkaar in gesprek over de stabilisering van de grensoverschrijdende spoorverbinding tussen Hengelo en Bielefeld, de RB 61. Voor zowel de Duitse als de Nederlandse partners is deze verbinding van groot belang voor de regionale grensoverschrijdende mobiliteit. Op 6 maart kwamen de partners opnieuw bijeen om de situatie en mogelijke oplossingen voor de vaak wisselvallige prestaties op het traject te bespreken.

Sinds 2018 rijdt de RB61 tussen Hengelo en Bielefeld via Bad Bentheim. In de afgelopen jaren heeft de eurobahn herhaaldelijk noodbussen moeten inzetten tussen Bad Bentheim en Hengelo. De aanleiding daarvoor is dat de acht multisysteemlocomotieven, waarmee in Nederland en Duitsland kan worden gereden, technisch zeer storingsgevoelig zijn. Ook personeelstekorten en weinig ruimte voor vertragingen in de dienstregeling dragen bij tot de gespannen bedrijfssituatie van de verbinding. De huidige stakingen in het openbaar vervoer in Nederland verergeren deze situatie verder.

Karsten Schulz, technisch directeur eurobahn: “We hebben de afgelopen jaren met veel tegenslagen te kampen gehad: ongevallen, voertuig- en  personeelstekorten hebben de betrouwbaarheid aanzienlijk beïnvloed.  Het is begrijpelijk dat ook onze reizigers hierdoor een stuk vertrouwen hebben verloren. Daarom willen wij van de gelegenheid gebruik maken om te laten zien dat wij er alles aan doen om de volledige dienstverlening op het traject betrouwbaar aan te kunnen bieden. Ook voor ons is dit een onbevredigende situatie. Het intensieve werk van de afgelopen maanden laat de eerste tekenen van verbetering zien, maar we kunnen het niet alleen; we kunnen het alleen samen met onze partners. Voor ieder van ons hebben service en presteren de hoogste prioriteit.”

Joachim Künzel (Nahverkehr Westfalen Lippe): “De druk op het spoorwegnet neemt overal toe. Daarom is het belangrijk om alles op alles te zetten om ervoor te zorgen dat de bestaande verbindingen ook in de toekomst kunnen blijven functioneren. We willen immers allemaal duurzame en milieuvriendelijke mobiliteit. Daarom is het belangrijk dat we samen, zoals vandaag, met alle partners in de regio werken aan stabiele oplossingen voor onze grensoverschrijdende verbindingen.”

Tijdens de bijeenkomst presenteerde de eurobahn verschillende uitwijkconcepten voor de verbinding, die de spoorwegonderneming samen met NWL en LNVG had geanalyseerd. Serieuze aanpassingen aan het traject, zoals een eventuele opsplitsing van de verbinding op een tussengelegen station, bleken echter infrastructureel niet of nauwelijks haalbaar en ook onwenselijk voor de aantrekkelijkheid en vitaliteit van de verbinding.

Centraal in de vervolgbespreking stond onder meer de beschikbaarheid van de door de eurobahn gebruikte “Flirt 3-voertuigen”, die nodig zijn voor het grensoverschrijdend lokaal personenvervoer per spoor. Daartoe had de eurobahn onder meer een kwaliteitsaudit uitgevoerd bij de aanbieder van onderhoudsdiensten, Stadler-Rail-Service, met als doel de beschikbaarheid van de voertuigen te verbeteren.

De eurobahn liet de afgelopen weken een stabielere beschikbaarheid van treinmaterieel op de lijn RB 61 zien. De verbetering is onder meer te danken aan het feit dat belangrijke en steeds terugkerende storingen zijn gelokaliseerd en gedeeltelijk verholpen. Tegelijkertijd is meer personeel aangenomen voor de onderhoudslocatie in Hengelo en is de uitbreiding van de locatie bespoedigd. Dit verbeteringsproces moet zich in de komende weken voortzetten. In de zomer moet dit leiden tot een stabiele kwaliteit op de lijn.

“Sebastian Neustock, Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachen (LNVG): “De grensoverschrijdende verbinding ligt ook ons als openbaarvervoersautoriteit na aan het hart. Helaas waren de prestaties in het verleden allesbehalve bevredigend voor de reizigers. We zien nu dat door de nauwe samenwerking en de opsomming van concrete maatregelen alle kansen worden aangegrepen om de kwaliteit op het traject duurzaam te verbeteren en het vertrouwen van de reizigers terug te winnen. Dit initiatief is een belangrijke stap in de goede richting.”

Karsten ten Heggeler Teamleider Mobiliteit, Ruimte en Bereikbaarheid van de Provincie Overijssel: “Het is belangrijk voor de grensregio dat we investeren in betere grensoverschrijdende mobiliteit. Grensoverschrijdende verbindingen met Duitsland zijn onmisbaar voor de kwaliteit van leven en werken in de gemeenten nabij de grens. Niet voor niets is de belangstelling van de gemeenten voor deze verbinding aan beide zijden van de grens zo groot. Vooral in het grensgebied wordt de goede bereikbaarheid gewaardeerd.”

De belanghebbenden waren het erover eens dat het verloren vertrouwen van de reizigers moet worden teruggewonnen. Dit betekent betere communicatie over de situatie van de verbinding en de geplande kwaliteitsverbeteringen. De Bentheimer Eisenbahn en eurobahn zullen daarom onder meer samenwerken om de reizigers beter te informeren over vertragingen en de aansluitingen te garanderen. Daarnaast komen de partners eind 2023 bijeen voor een evaluatiemoment om de effecten te beoordelen van de door eurobahn geplande maatregelen om de kwaliteit van de verbinding duurzaam te verbeteren.

Grensoverschrijdend overleg over de RB61 op 6 maart 2023.

Grensoverschrijdende bijeenkomst over de RB61 op 6 maart in Glanerbrug.