‘Gelijke kansen door een ongelijke aanpak’

Gelijke kansen voor kinderen en jongeren vragen om een ongelijke aanpak en ongelijke investeringen. Dat is het thema van de Europese Werkgroep Onderwijs van het Eurocities netwerk. De werkgroep is 10, 11 en 12 mei in Twente op bezoek. Europese ambtenaren uit circa 20 grote Europese steden zijn vertegenwoordigd in Twente op uitnodiging van de gemeenten Enschede en Hengelo.

Het thema sluit helemaal aan bij waar de colleges van Enschede en Hengelo hun aandacht op richten. Onderwijs is een belangrijke pijler voor het vergroten van kansengelijkheid.

Wethouder Jeroen Diepemaat en Claudio Bruggink heetten de werkgroep woensdag 10 mei welkom in  Twente: “Het is geweldig om deze groep bevlogen ambtenaren uit 20 Europese steden te mogen verwelkomen. Gelijke kansen voor iedereen is namelijk een belangrijk thema voor ons als college. Elk kind heeft talent. Ongeacht het onderwijsniveau. Vaak gaat het ontwikkelen en uitbouwen van vaardigheden vanzelf. Soms is ondersteuning nodig. Zo krijgt ieder kind de kansen om het talent maximaal te ontplooien. Het is mooi om te zien dat ambtenaren uit heel Europa naar Twente komen om van onze aanpak te leren. En zijn wij ervan overtuigd dat wij deze dagen ook veel van hen zullen leren.”

Inspiratie opdoen

De Europese werkgroep Onderwijs krijgt informatie en doet inspiratie op tijdens het World Café in het Stadhuis van Enschede. Daar worden ‘best practices’ uit de regio besproken; projecten waarbij wordt samengewerkt aan het vergroten van kansen voor jongeren in het onderwijs, zoals:

  • de EUREGIO over onderwijs in de grensregio: het project de “Euregionale Doorlopende Leerlijn”.
  • de Weekendschool “Toppers op Zondag” over extra activiteiten voor jongeren die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.
  • de “Twentse Belofte” over het voorkomen van vroegtijdige schooluitval.
  • het Expertisecentrum Jonge Kind waar professionals terecht kunnen die werken met jonge kinderen met vragen.

Schoolbezoeken

De werkgroep wil niet alleen abstract praten over beleid maar juist ook de werkvloer op. Daarom staat de donderdag 11 mei in het teken van vijf schoolbezoeken waar aan de hand van een “Critical Friend” methodiek kennis en ervaring gedeeld wordt. Deze methodiek is door de werkgroep zelf ontworpen en zorgt dat in korte tijd diepgaand feedback gegeven kan worden op wat leeft in de school. De werkgroep gaat op bezoek bij het Bonhoeffer College: Vlierstraat (Praktijkonderwijs) en Bruggertstraat (Technasium) in Enschede. Het IKC de Akker in Hengelo, het ROC in Hengelo en de basisschool Het Reliëf voor speciaal onderwijs in Enschede. Ze gaan met leerlingen, docenten en management praten en feedback geven over hun bevindingen.

Eurocities

Eurocities is een Netwerk van grote steden in Europa, inmiddels 140 steden.

Opgericht in 1986 door de burgemeesters van Barcelona, Birmingham, Frankfurt, Lyon, Milaan en Rotterdam. Doel is het beïnvloeden van Europees beleid, door de rol van steden binnen de overheidsstructuren te benadrukken en om kennis en ideeën te delen, door werkgroepen, activiteiten en evenementen.

Bron: Gemeente Enschede

Europese werkgroep Onderwijs op bezoek in Twente voor kennis en inspiratie over onderwijs met als thema. © Gemeente Enschede