EUREGIO Stampodcast – Aflevering 11: 375 jaar Vrede van Westfalen

De EUREGIO Stampodcast is een podcast van de EUREGIO en EUREGIO Youth over het leven in de Nederlands-Duitse grensregio vanuit het perspectief van de jonge inwoners.

Welkom bij de nieuwste aflevering van de EUREGIO Stampodcast! Vandaag duiken we met Sina, Carlotta en Simon in de fascinerende geschiedenis van de Vrede van Westfalen, die dit jaar 375 jaar bestaat. In 1648 werden in Münster en Osnabrück verschillende vredesverdragen ondertekend die het einde van de Dertigjarige Oorlog bezegelden en ook de geboorte van Nederland inluidden. Dit Vredescongres van Westfalen markeerde een keerpunt in de geschiedenis van Europa, legde de basis voor een nieuw tijdperk van Europese saamhorigheid, moderne diplomatie en internationaal recht, en gaf vorm aan het ontstaan van soevereine natiestaten. Dit en nog veel meer in de nieuwe aflevering. Viel Spaß!

Luister nu de nieuwe aflevering van onze podcast op alle bekende platformen, o.a. op Spotify en Apple Podcasts of meteen hier!

Klik op de knop om de inhoud te laden vanaf open.spotify.com.

Inhoud laden

Het schilderij van Gerard ter Borch uit 1648 toont de Spaanse en Nederlandse gezanten die op 15 mei 1648 in de raadzaal de Vrede van Münster bezegelden. Hiermee werd de formele erkenning van de onafhankelijkheid en soevereiniteit van Nederland officieel vastgelegd. Hoewel Nederland feitelijk al sinds 1579 onafhankelijk was, bevestigde de Vrede van Münster juridisch deze onafhankelijkheid.