Scholierenuitwisseling – Nederlands-Duitse ontmoetingsdagen 2024 in Gronau en Epe

Op 6 en 20 maart 2024 vonden de Nederlandse-Duitse ontmoetingsdagen plaats tussen leerlingen van de Fridtjof-Nansen-Realschule in Gronau en de RSG-Noord Oost Veluwe. Op vrijdag konden 33 kinderen van de cursus Nederlands onder het genot van een hapje kennismaken met de 27 leerlingen van de partnerschool in Nederland. De leerlingen uit Nederland stelden zich voor aan de hand van PowerPoint-presentaties. Deze werden vervolgens zeer positief beoordeeld door de Duitse leerlingen. De leerlingen uit Duitsland merkten op dat de Nederlandse leerlingen allemaal een bijbaantje hebben en dat ze daar relatief weinig mee verdienen, bijv. 5 euro per uur. Daarna werd er samen geluncht. De familiepizza’s vielen erg goed in de smaak. Daarna hebben de leerlingen en docenten samen door het mooie stadspark van Gronau gewandeld, het was mooi weer. De leerlingen kregen daarna de gelegenheid om in kleine groepjes hun uitwisselingspartners rond te leiden door de stad. Om 15.30 uur werd afscheid genomen van de gasten, soms met een knuffel.

Het tegenbezoek vond plaats op 20 maart met een vergelijkbaar programma in Epe. De gasten waren erg enthousiast over de school. De groepen werden verdeeld onder het genot van een verfrissend drankje. Daarna gaven de Duitse leerlingen mooie PowerPoint-presentaties in het Nederlands en de Nederlandse kinderen gaven positieve feedback in het Nederlands. Na de lunchpauze werden de leerlingen in kleine groepjes de stad Epe ingestuurd, gewapend met een stadsrally. Aan het eind was het tijd om afscheid te nemen. Om 15.00 uur reisden ze met de bus naar huis.

Dit project “Duits-Nederlandse ontmoetingsdagen” werd mogelijk gemaakt door het Interreg-programma Duitsland-Nederland en medegefinancierd door de Europese Unie. De stad Gronau verstrekte ook een subsidie.

(Bron van de oorspronkelijke tekst: Fridtjof-Nansen-Realschule)

Foto's: Fridtjof-Nansen-Realschule