Op woensdag 16 en donderdag 17 juni namen 26 eerstejaarsstudenten van de opleiding Retail deel aan een virtueel project met 26 Duitse mbo-studenten uit Datteln en Münster. Vanuit het CIVON in Ulft maken de Nederlandse studenten via een scherm kennis met de Duitse Retailstudenten. Zo leren ze elkaar, de taal en de bedrijfscultuur van het buurland op een leuke en laagdrempelig manier beter kennen.
Op afstand en toch met elkaar
Eigenlijk was het de bedoeling dat de Nederlandse en Duitse studenten elkaar zouden treffen in het mooie Berlijn. Dennis Fraters van CLASH! – een Nederlands/Duitse organisatie van studiereizen voor MBO’s – had hiervoor een prachtig programma samengesteld.
Door corona kon dit helaas niet doorgaan, waardoor het programma – weliswaar in een andere vorm – toch kan plaatsvinden. “De studenten uit beide landen voeren op afstand, maar toch ook met elkaar, leuke opdrachten uit”, aldus Dennis. “In totaal nemen drie scholen deel: Het Graafschap College uit Doetinchem, het Berufskolleg Ostvest uit Datteln en het Ludwig-Erhard Berufskolleg uit Münster.”
Stage
Hannah Franken en Kaylee van Zoelen zijn tweedejaarsstudenten Duits aan de HAN en lopen momenteel stage bij het Graafschap College. Zij worden begeleid door docent Gerrit van de Kamp. Tijdens de uitwisseling helpen ze beide dagen mee met het programma vanuit Nederland. Sabine Preuss begeleidt vanuit Leren zonder Grenzen het programma in Datteln.
Afwisselend programma
Het programma is afwisselend en studenten doen onder andere foto opdrachten en voeren verkoopgesprekken voeren. Kaylee vertelt: “Studenten gaan in werkgroepjes van 6 of 7 studenten op pad om opdrachten uit te voeren. De opdrachten zijn met name gericht op commerciële onderwerpen. Van alle opdrachten die ze doen, moeten ze een foto of een video opname maken. Na afloop maken de studenten hiervan een poster, die ze presenteren aan de andere groepjes.”
Mix Nederlandse en Duitse taal
En de voertaal? Dat is een mix uit Nederlands en Duits, waarbij af en toe wat wordt vertaald. “De studenten vinden de taal in het begin nog spannend”, zegt Sabine Preuss, “maar ze ontdekken als snel hoe ze het beste met elkaar kunnen communiceren.”
Ook wordt er in het programma aandacht besteed aan ‘stereotypering’: hoe denken de studenten uit de buurlanden over elkaar?
Sabine: “In het begin denken studenten dat de verschillen groot zijn. Uit ervaring weet ik dat ze al snel merken hoeveel overeenkomsten ze juist hebben.”