Cultuurhistorische fietsroute tussen Denekamp en Nordhorn is resultaat van grensoverschrijdende samenwerking

De fiets kan uit de schuur! Afgelopen woensdag is de Alte Kanalallee Naturtour namelijk officieel gelanceerd. Deze cultuurhistorische fietsroute langs het Almelo-Nordhornkanaal is circa 44 kilometer lang en verbindt Denekamp en Nordhorn met elkaar. Gemeente Dinkelland en Stadt Nordhorn werkten de afgelopen twee jaar samen om de route te ontwikkelen. Verschillende onderdelen langs het kanaal zijn hiervoor onder handen genomen.

Wie de Alte Kanalallee Naturtour fietst, krijgt informatie over de geschiedenis van het kanaal en zijn omgeving. Dit gebeurt op bijzondere plekken door middel van verschillende bezienswaardigheden met tekstborden in het Duits en Nederlands. Via een routefolder en de route-app worden fietsers van de nodige informatie voorzien. Denk aan alle bezienswaardigheden langs de route, horecagelegenheden en overnachtingsplekken.

Deelprojecten
De afgelopen twee jaar zijn de grensgemeenten aan de slag gegaan met een aantal deelprojecten langs het kanaal. De gemeente Dinkelland heeft de Commiezenhut gerenoveerd. Ook heeft zij een Turfschip geplaatst bij de IJskuip in Denekamp en 4,3 km fietspad lang het kanaal verbreed vanaf de Duitse grens tot aan de Ootmarsumsestraat. Stadt Nordhorn heeft een gedeelte van het groen langs het kanaal gesnoeid om de beleving te vergroten en de biodiversiteit te verbeteren. Daarnaast hebben de Duitsers een fietstelstation geplaatst en een aanlegsteiger voor kano’s gebouwd.

Samenwerking
Wethouder Benno Brand van de gemeente Dinkelland kijkt tevreden terug op de samenwerking met Stadt Nordhorn: “Ik vind dat we hartstikke trots mogen zijn op deze bijzondere route die we met elkaar hebben neergezet. We hebben de kansen gepakt die de grensregio biedt en dat vertaalt zich in een mooie en leerzame fietsroute. Een echte aanvulling voor het routenetwerk.”

Wethouder Thimo Weitemeier van Stadt Nordhorn sluit zich hierbij aan: “We hopen dat de fietsroute volop gebruikt gaat worden door alle inwoners van deze regio en toeristen. De grensoverschrijdende samenwerking binnen het project heeft er in elk geval al voor gezorgd dat wij elkaar als buurtgemeenten vaker zijn gaan opzoeken. De samenwerking verliep goed. Dit biedt zeker kansen voor de toekomst.”

De Alte Kanalallee Naturtour is mogelijk gemaakt door een bijdrage van Interreg V A Deutschland-
Nederland. Dit is een Europese subsidieprogramma voor grensoverschrijdende projecten. Daarnaast hebben de Provincie Overijssel en het Niedersächsisches Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung cofinanciering voor het project ter beschikking gesteld. Meer informatie over de Alte Kanalallee Naturtour vindt u op www.ootmarsum-dinkelland.nl/routes-/alte-kanalallee/

Bron: Gemeente Dinkelland

Logo-en-foto-Alte-Kanal-Allee-Naturtour.jpg

© Gemeente Dinkelland

Feestelijke-afsluiting-Interreg-project-Kanal-Allee.jpg

© Gemeente Dinkelland